Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Rajan terveystoimet kesällä koronaan liittyen edelleen auki – Johtajaylilääkäri Mäntymaa: "Kymsoten kapasiteetti Vaalimaalla on nyt maksimissaan"

Marja-Liisa Mäntymaa toivoo, että rajalla koronatoimia alettaisiin hoitaa muutoin kuin julkisen terveydenhuollon voimin.

Vaalimaan raja-asemalla aloitettiin koronatestaus tammikuussa. Nykyiset maahantulon rajoitukset ovat voimassa 25. toukokuuta saakka. Kimmo Seppälä

Tiina Katajisto

Maahantulon rajoitukset ovat voimassa Suomessa 25. toukokuuta saakka. Siitä, mitä tämän jälkeen tapahtuu, ei vielä ole päätöstä.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, ettei vielä ole matkustusohjeita, jotka sallisivat maahantulon vapaammin rokotetulle kuin rokottamattomalle.

– Odotamme ohjeita mielenkiinnolla.

Kymsoten alueella huolehditaan pääasiassa Vaalimaan rajanylityspaikasta, joka on EU:n ulkoraja. Ulkoraja antaa mahdollisuuksia asettaa toisenlaisia ehtoja rajanylitykseen kuin EU:n sisärajoilla. Tällä hetkellä maahan pääsee vain erityisen painavasta syystä ja pakollisen koronatestin kautta.

– Vaalimaalla on Kymsoten terveysneuvontapiste ja HUS Labin testauspiste, jossa voidaan testata henkilöliikenne. Rekkamiehet ovat testauksen ulkopuolella, paitsi jos he itse haluavat testiin, Mäntymaa kertoo.

Toive: Raja pois julkiselta terveydenhuollolta

Vaalimaalla rajan ylittävää henkilöliikennettä on vain pieni osa tavallisesta. Mäntymaan mukaan Kymsotessa on huoli siitä, miten tilanne voi muuttua, jos rajaliikenne avautuu.

– Kapasiteettimme on nyt maksimissaan. Kymsoten ei ole mitenkään mahdollista järjestää terveysneuvontaa, jos raja avautuu tai sitten se on pois muusta.

Mäntymaan toive on, että rajalla koronaan liittyviä asioita alettaisiin hoitaa muutoin kuin julkisen terveydenhuollon resursseilla.

– Olemme mukana rajan terveysturvallisuutta käsittelevissä kokoonpanoissa ja olemme tuoneet julki huolemme. Asia on ministeriöissä valmisteltavana.

Pikatestit eivät Mäntymaan mukaan ole hyvä ratkaisu, koska ne eivät ole yhtä luotettavia kuin nenänielusta otettava PCR-testi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka