Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kolmekymppisiä rokotetaan Kymenlaaksossa näillä näkymin kesäkuussa – Tällä hetkellä rokotteita Kymsotessa saadaan ja pistetään hieman reilut 6 000 annosta viikossa

Rokotteiden määrän toivotaan nousevan toukokuun puolivälissä. 50-vuotiaiden rokotuksiin Kymsotessa päästään toukokuun aikana, kolmekymppisiin kesäkuussa.

Rokotemäärien toivotaan nousevan toukokuun puolivälissä Kymenlaaksossa nykyisestä 6 000 rokotteen viikkotasosta. Kimmo Seppälä

Tiina Katajisto

Kymenlaakson koronarokotuskattavuus oli keskiviikkona 30,8 prosenttia yhden rokotuksen saaneilla. Eniten rokotuksia väestömäärään nähden on annettu Miehikkälässä, jossa kattavuus on 40 prosenttia.

Yli 70-vuotiaissa rokotuskattavuus on hieman vajaat 90 prosenttia. Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat 60 vuotta täyttäneet. Samaan aikaan rokotetaan ensimmäiseen ja toiseen riskiryhmään kuuluvia.

Rokotuskattavuuden noustessa ja koronan ilmaantuvuusluvun laskiessa Kymenlaakso ei ole enää koronan leviämisvaiheessa vaan siirtyi kiihtymisvaiheeseen. Ilmaantuvuusluku oli keskiviikkona noin 38.

– Koronatilanne on Kymenlaaksossa edennyt pääsiäisestä lähtien hyvään suuntaan. Uusien tapausten määrä on ollut neljä viikkoa laskusuunnassa, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Tiistaina päättyneen kahden viikon jakson aikana Kymsoten alueella todettiin 63 uutta koronatapausta. Koronanäytteistä 1,5 prosenttia on positiivisia.

– Koksissa on hoidossa kaksi koronapotilasta. Vajaaseen viikkoon sairaalahoitoon ei ole tullut uusia potilaita, Mäntymaa sanoo.

50-vuotiaiden rokotukset alkavat toukokuussa

Yhden ikäryhmän rokottamiseen kuluu 2–3 viikkoa. Rokotusaikoja avataan 10 vuoden ryhmissä.

– Tavoitteena on aloittaa 50-vuotiaiden rokotukset toukokuun aikana. Kesäkuun aikana tavoite on edetä 30-vuotiaisiin ja heinäkuun aikana nuorimpiin ikäryhmiin, Mäntymaa kertoo.

Toukokuun puolivälissä viikolla 20 alkavat ikääntyneempien toiset rokotukset.

– Tämä vaikuttaa ensimmäisten rokotusten kattavuuteen huomattavasti. Mikäli rokotetoimitukset kasvavat, vaikutus on vähäisempi, Mäntymaa toteaa.

Alle 16-vuotiaiden rokottamisesta ei vielä ole tietoa.

Esimerkiksi Uudellamaalla rokotetaan jo alle 50-vuotiaita riskiryhmiin kuulumattomia. Mäntymaan mukaan Kymenlaakson viivettä rokotettavissa ikäluokissa selittää se, että maakunnan asukkaista ikääntyneitä on suhteessa koko väestöön enemmän.

– Kaikista kymenlaaksolaisista isompi osuus on saanut rokotteen kuin Uudellamaalla, Mäntymaa toteaa.

Mäntymaan mukaan Kymenlaakson rokotusmäärät heijastavat hyvin saatujen rokotteiden määrää. Kaikki maakuntaan saadut rokotteet on pistetty. HUS apteekki rekisteröi annettuja rokoteannoksia ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastossa Kymenlaaksossa rokotteita on näkynyt annetun enemmän kuin niitä on maakuntaan saatu. Tämä johtuu siitä, että rokoteampulleista on saatu otettua laskennallista määrää useampia annoksia.

Rokotteiden kohdentamisen alkaminen ei tuo lisää rokotteita Kymenlaaksoon, koska rokotteita kohdennetaan alueille, joilla ilmaantuvuusluku on yli 100. Kymenlaaksossa luku on alle 40.

Kymenlaaksossa käytössä ovat Biontech-Pfizerin, Astra-Zenecan ja Modernan rokotteet. Uusien rokotevalmisteiden saamisesta tietoa vielä odotetaan.

6 000 rokotusta viikossa

Kymsotella on tällä hetkellä käytössä kahdeksan rokotuspaikkaa. Rokotuspisteissä työskentelee noin 50 henkilöä, Kymsoten omaa ja vuokratyövoimaa.

– Nyt annetaan noin 6 000 rokotetta viikossa eli sama määrä, mikä rokotteita saadaan, kertoo Kymsoten vt. johtajaylihoitaja Mari Kuusisto.

Kuusiston mukaan nykyisellä kapasiteetilla pystytään rokottamaan arkipäivisin 10 000 rokotetta viikossa. Ottamalla viikonloput mukaan määrää voidaan nostaa 15 000 annokseen viikossa.

– 10 000 rokotteen viikkomäärästä ollaan tällä hetkellä aika kaukana. Rokotteiden tulot vahvistuvat aika myöhäisellä aikataululla. Emme tiedä, paljonko rokotetta on saatavana kolmen viikon kuluttua, Mäntymaa toteaa.

Kymsoten koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo 6 000 rokotteen viikkotahdin jatkuvan toukokuun puoliväliin asti.

– Toivomme, että viikosta 20 alkaen määrät nousevat, Metsola sanoo.

Kymsote toivoo, että koronarokotukseen saavuttaisiin mahdollisimman tarkasti omalla varatulla ajalla. Karhulan rokotuspisteessä toiminnassa on kolme linjaa yhtä aikaa. Kimmo Seppälä

Metsolan mukaan koronarokotuspisteet ovat toimineet hyvin.

– Rokotuspaikoilla tilat on laskettu sen mukaan, että ihmiset tulevat sovittuun aikaan. Rokotukseen on viiden minuutin aika ja sen jälkeen on 15 minuutin odotusaika. Rokotteita pystytään antamaan sitä mukaan kuin ne tulevat, Metsola kertoo.

Väärinkäytöksiä ei ole ollut paljon. Metsolan mukaan muutamissa tapauksissa aika on varattu riskiryhmäperusteella, vaikkei sitä oikeasti ole.

– Rokotuspisteillä tehdään pistokokeina tarkastuksia riskiryhmään kuulumisesta.

Jos selviää, ettei oikeutta rokotukseen vielä ole, joutuu poistumaan ja varaamaan ajan uudestaan oikeaan aikaan.

Muutamissa tapauksissa Metsolan mukaan asiakas ei ole itse ollut varma, kuuluuko riskiryhmään.

Rokotusten vakavia, sairaalahoitoa vaativia haittavaikutuksia Kymsoten alueella ei ole Mäntymaan mukaan ollut.

– Yleisintä on paikallinen ärsytys, kipu ja kuumeilu, varsinkin toisen annoksen jälkeen. Nämä ovat lieviä ja osa rokotteen aikaansaamaa immuunivastetta.

Työterveydet mukaan rokottamaan

Kymsote rokottaa kaikki rokotuksen haluavat 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat. Nuoremmat työssäkäyvät, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, saavat rokotuksen työterveyshuollossa.

Työterveyshuolto pystyy rokottamaan nykyisillä resursseilla noin 3 000 henkilöä viikossa. Rokotteet työterveyshuoltoyritykset saavat Kymsotelta. Työterveydet voivat laskuttaa työnantajia rokotteiden antamisesta, mutta rokotteen saajille rokote ja pistäminen ovat ilmaisia.

Mäntymaa sai oman rokotusajan

Ajanvarauksessa voi olla ruuhkaa, erityisesti silloin, kun ajanvaraus avautuu uudelle ikäryhmälle. Tämän sai tiistai-iltana todistaa Marja-Liisa Mäntymaa itse.

– Sekuntikellon kanssa odotin illalla ajanvarauksen aukeamista. Silloin oli varmaan ruuhkaa. Aamulla testasin uudelleen. Vaatii kärsivällisyyttä, mutta nyt minulla on rokotusaika ensi viikolle. Jipii! iloitsee Mäntymaa.

Ohje kaikille ajanvaraajille on: jos palvelu on ruuhkautunut, yritä hetken kuluttua uudelleen. Ajan voi varata sähköisesti tai puhelimitse.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka