Vapaus valita annettava rokote on aiheuttanut joitakin rokotusaikojen peruutuksia Kymsotessa – "Tällä hetkellä ei ole vaaraa, että rokotetta menisi hukkaan

Rokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo, että Kymsote ei saanut etukäteen tietoa valinnanmahdollisuuden aikatauluista. Viikolla 18 Kymsotessa on käytössä rokotuspisteissä vain Pfizerin tai Modernan rokotetta.

Osa jo rokotusajan varanneista on perunut aikansa kuultuaan myöhemmin tarjolla olevasta mahdollisuudesta valita rokotteen valmistaja. Kuvituskuva. 123RF

Johanna Vehkaluoto

Toukokuusta alkaen 65–69-vuotiaat voivat halutessaan vaihtaa Astra Zenecan rokotteen mRNA-rokotteeseen. Ajankohta perustuu siihen, milloin kansallisella tasolla arvioidaan riskiryhmiin kuuluvien rokotusten olevan valmiit ensimmäisen annoksen osalta. Vielä tällä hetkellä rokotettava ei siis voi valita rokotevalmistetta.

Ensi viikolla Kymsoten rokotuspisteissä on varattuna kolme päivää, jolloin rokotetaan Astra-Zenecan rokotteella. Osa jo rokotusajan varanneista on perunut aikansa kuultuaan myöhemmin tarjolla olevasta mahdollisuudesta valita rokotteen valmistaja.

– Muutamia peruutuksia on tullut, mutta suurin osa tehdyistä varauksista on pysynyt suunnitellusti. Kyseessä ovat 65–69-vuotiaiden perusterveiden rokotukset, joille avasimme ajanvarauksen tiistaina. Aikoja myös löytyy vielä ensi viikolle tälle ryhmälle, joten ajan rokotukseen voi saada nopeastikin, kertoo Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola.

Metsola kertoo, että Kymsote ei saanut etukäteen tietoa valinnanmahdollisuuden aikatauluista.

– Olemme kuitenkin rokotustoiminnassa jo tottuneet nopeisiin muutoksiin ja reagointikykymme ja kykymme muuttaa suunnitelmia on nopeutunut.

Rokotetta ei ole menossa hukkaan

Tällä hetkellä Kymsoten rokoteapteekissa noin 3500 annosta Astra Zenecan rokotetta.

– Olemme suunnitelleet ensi viikon alkuun rokotuksia, jolloin meidän on tarkoitus käyttää Astra Zeneca -rokotetta. Sen menekki riippuu nyt siitä, kuinka paljon varauksia noille päiville tulee. Tulevalla viikolla saapuvat uudet Astra Zeneca-määrät ovat pieniä.

Metsola kertoo, että tavoitteena on käyttää kaikki rokotteet.

– Tällä hetkellä ei ole vaaraa, että rokotetta menisi hukkaan.

Viikolla 18 Kymsotessa on käytössä rokotuspisteissä vain Pfizerin tai Modernan rokotetta. Eli käytännössä valinnanvapaus toteutuu niin, että Astra-Zenecaa ei ole tarjolla myöskään 65–69-vuotiaille.

– Alun perin olimme suunnitelleet, että Astra-Zenecalla rokotetaan yhtenä päivänä viikolla 18. Meille on kuitenkin tulossa Pfizeria nyt jonkin verran aikaisempaa enemmän. Koska se sopii oikeastaan kaikille, joilla rokotukset ovat käynnissä, niin muutimme tuon viikon rokotukset toteutettavaksi Pfizerin ja Modernan rokotteilla, jolloin rokotusjärjestelyt saadaan tehokkaammiksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka