Vaasaan suunniteltu akkutehdasinvestointi on erillinen hankkeensa – Etelä-Kymenlaakson akkutehdashankkeet etenevät yhä: "Haminassa ja Kotkassa valmistelut ovat pidemmällä"

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen uskoo, että Vaasan mahdollinen akkutehdasinvestointi lisää Suomen kiinnostavuutta.

Kotkassa akkutehdas sijoittuisi Keltakalliolle. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Iiro-Matti Nieminen , Elina Valtonen

Brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey julkisti maanantaiaamuna suunnittelevansa suurta investointia Vaasaan. Yhtiö aikoo yhdessä Suomen Malmijalostuksen kanssa rakentaa kaupunkiin akkumateriaalitehtaan.

Kotkassa ja Haminassa saattoi joku jo säikähtää arvokkaan investoinnin menneen sivu suun, mutta Suomen Malmijalostuksen seudulle kaavailemat hankkeet kahdesta akkumateriaalitehtaasta ovat nyt julkistetusta investoinnista erillisiä. Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen vahvistaa asian Kymen Sanomille.

– Haminan ja Kotkan osalta näkisin, että Vaasan kaavaillun hankkeen etenemisestä ei ole ainakaan haittaa – ehkä voisi sanoa, että se lisää kokonaisuudessaan Suomen kiinnostavuutta, Hietanen kommentoi.

– Haminassa ja Kotkassa valmistelut ovat pidemmällä. Siellä suunnalla esimerkiksi YVA (ympäristövaikutusten arviointi) on jo loppulausuntoa vaille valmis, mutta Vaasassa YVA käynnistetään erikseen, hän lisää.

Hän ei suoraan ota kantaa siihen, toisiko brittiläisen pörssiyhtiön suunnitelma toteutuessaan Vaasaan jonkinlaista kilpailuetua, kun kahden muun tehtaan sijaintia harkitaan.

Valmistelut hyvässä vauhdissa

Kotka ja Hamina kilpailevat kahden akkumateriaalitehtaan sijoituksesta yhdessä Kokkolan ja Vaasan kanssa. Kotkassa tehdasalue rakentuisi Keltakalliolle ja Haminassa Hillonkylään. Molempiin alueisiin on hyväksytty tarvittavat kaavamuutokset. Esillä on ollut myös vaihtoehto, että molemmat suunnitteilla olevat akkumateriaalitehtaat sijoittuisivat Kotkaan. Haminassa on asiassa aloitettu kannattavuusselvityksen laatiminen.

Suomen Malmijalostus on neuvotellut akkumateriaalitehtaiden perustamisesta kiinalaisen CNGR Advanced Material -yhtiön kanssa. Tehtaat tuottaisivat muun muassa sähköautojen litium-akkuihin tarvittavia materiaaleja.

Vaasan investointi satojen miljoonien arvoinen

Vaasaan suunnitellun tehdasinvestoinnin arvoa ei mainita tiedotteissa, mutta Hietasen mukaan kokonaisuudessa puhutaan useista sadoista miljoonista euroista. Hietanen kertoi mediatilaisuudessa, että Suomen Malmijalostus on omalta osaltaan valmistautunut enintään 150 miljoonan euron investointiin.

Johnson Mattheyn lopullista investointipäätöstä odotetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Tehtaan olisi tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan brittiyhtiön päätös osoittaa, että Suomi voi tarjota houkuttelevan ympäristön uusille investoinneille ja olemassa olevien toimintojen laajentamiselle.

Valtion tämän vuoden talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostukselle akkumateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka