Vielä ehtii tutustua Kotkan pääkirjaston ja Karhulan kirjaston näyttelyihin – Esillä on luonnon inspiroimaa tekstiilitaidetta ja tansanialaista naivismia

Tekstiilitaiteilija Tupu Hultin uusin näyttely tuo luonnon pääkirjaston galleriaan. Karhulassakin on esillä eläimiä.

Kotkan pääkirjastossa on esillä tekstiilitaiteilija Tupu Hultin näyttely. Kuvassa on teos Särkyneet sillat. Raimo Eerola

Outi Palmu

Tekstiilitaiteilija Tupu Hultin teokset ovat kiertäneet Suomen kirjastoissa jo kolmisen vuotta. Työt ovat vaihtuneet, mutta kirjastot ovat pysyneet näyttelypaikkoina. Hultin uusin näyttely Vierivä kivi ei sammaloidu on parhaillaan esillä Kotkan pääkirjastossa.

– Aloitin maanlaajuisen kirjastokiertueeni vuonna 2018. Siitä lähtien tekstiilitaidettani on ollut esillä jossakin Suomen kirjastossa joka kuukausi, sipoolainen Hult kertoo.

Tupu Hult ripusti teoksiaan Haminan pääkirjastoon tammikuussa 2020. Raimo Eerola

72-vuotias tekstiilitaiteilija piti ensimmäisen näyttelynsä jo 1970-luvulla. Hult kertoo, että uransa alkuaikoina hänen töitään oli yksityisissä gallerioissa ulkomaillakin, mutta viime vuosina hän on halunnut viedä teoksiaan matalan kynnyksen paikkoihin, joihin kaikilla on vapaa pääsy.

– Kirjastot ovat maksuttomia ja julkisia paikkoja, joihin ihmiset tulevat muutenkin. He näkevät näyttelyn siinä samassa. Kirjastoja on lähes joka paikassa, pienissäkin kylissä.

Tupu Hult ammentaa teoksiinsa aiheita luonnosta. Tämän työn nimi on Vienoja perhosia sumussa. Raimo Eerola

Aiheita luonnosta ja päivän tapahtumista

Metsän keskellä asuva Hult ammentaa teoksiinsa aiheita ja ideoita luonnosta, mutta myös päivän tapahtumista. Isolaakasittiäinen-teoksen inspiraationa on toiminut lannassa elävä kovakuoriainen.

– Tykkään erityisesti pienistä eläimistä ja hyönteisistä. Minua kiehtoo ajatus päästä näkemään, mitä kaikkea maan sisällä tapahtuu.

Hult kutoo kolmiulotteisten töidensä pohjan kangaspuilla. Kudottuun pohjaan hän kiinnittää erilaisia käsin tehtyjä osia ja kappaleita.

– Käytän paljon kierrätysmateriaaleja, joita löydän kirpputoreilta tai saan ihmisiltä lahjoituksina.

Karhulan kirjaston Tinga Tinga -näyttelyssä on tansanialaista taidetta. -

Karhulan kirjastossa tansanialaista naivismia

Karhulan kirjastossa voi tutustua tansanialaiseen taiteeseen. Suomi-Tansania-seuran järjestämän Tinga Tinga -näyttelyn on koonnut iittiläinen Arja Okkonen omista kokoelmistaan.

Tingatinga-koulukunta edustaa tansanialaista naivismia. Pelkistettyjen kuvien aiheita ovat "viisi suurta": norsu, leijona, kirahvi, virtahepo ja antilooppi.

Koulukunnan oppi-isä on Makua-heimoon kuulunut Edward Saidi Tingatinga (1932–1972). Tingatinga alkoi maalata vuonna 1968 saadakseen lisäansioita perheelleen. Hän maalasi teoksiaan emalimaaleilla kovalevylle Morogoro Stores -kauppakeskuksen alueella baobabpuun alla.

Tingatinga opetti myös sukulaisiaan. Työryhmä jatkoi maalaamista Tingatingan kuoleman jälkeen. Hänen oppilaansa rekisteröityivät nimellä Tingatinga Partnership vuonna 1979. Vuonna 1990 nimi muuttui Tingatinga Arts Cooperative Society Limited -osuuskunnaksi.

Taiteilijat työskentelevät edelleen saman kauppakeskuksen alueella olevassa työtilassa, jossa asiakkaat pääsevät seuraamaan teosten edistymistä. Osuuskunta huolehtii keskitetysti taiteilijoiden koulutuksesta ja teosten myynnistä.

Molemmat näyttelyt ovat esillä ensi viikon loppuun saakka.

Vierivä kivi ei sammaloidu -näyttely Kotkan pääkirjastossa ja Tinga Tinga -näyttely Karhulan kirjastossa 25. huhtikuuta asti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka