"Lokakuussa on selkeästi ollut isomman tapahtuman kokoinen kolo" – Kotkan uuden kaupunkifestivaalin ajankohta varmistui, Meripäivien tilanne on vielä avoin

Lokakuun puolivälissä järjestettävä Aaltoja!-tapahtuma koostuu valo- ja äänitaideteoksista sekä valaistuista kohteista, joita voi ihailla maksutta. Ohjelmassa on myös muuta festivaalihenkistä sisältöä.

Haukkavuoren näkötorni on yksi lokakuussa Kotkassa järjestettävän Aaltoja!-festivaalin pääkohteista. Valaistuun torniin voi tutustua muun muassa kierrettävän reitin yhteydessä. Raimo Eerola

Outi Palmu

Kotkan uuden Aaltoja! Valoa ja ääntä Kotkassa -kaupunkifestivaalin valmistelut etenevät aikataulussaan. Nelipäiväinen ilmaistapahtuma järjestetään 13.–16. lokakuuta.

– Haarukoimme sopivaa ajankohtaa yhdessä eri toimijoiden kanssa, sillä emme halunneet kilpailla Kotkan muiden tapahtumien kanssa. Lokakuussa on selkeästi ollut isomman tapahtuman kokoinen kolo, Kotkan tapahtumapäällikkö Tiina Salonen kertoo.

Salosen mukaan lokakuun puoliväli on muutenkin hyvä aika järjestää valo- ja äänitapahtuma, sillä tuolloin iltapäivisin ei ole vielä säkkipimeää. Pimeys laskeutuu kaupungin ylle noin kello 17.

– Lokakuun puolivälissä ei ole myöskään vielä liian talvista, mutta erilaisten harrastusporukoiden toiminta on jo käynnissä.

Järjestäjäjoukkoon mahtuu vielä mukaan

Kommentillaan Salonen viittaa laajaan järjestäjäjoukkoon. Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden tuottaman tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat muun muassa Kotkan kaupunginteatteri, kaupungin kirjastot, Monikulttuurikeskus Mylly, Kymi Sinfonietta, Osku Mediatalo, Merikeskus Vellamo sekä useita paikallisia yhdistyksiä ja liikeyrityksiä.

– Olemme olleet häkeltyneitä siitä, miten laaja joukko paikallisia toimijoita on mukana järjestämässä valoa ja ääntä sekä muuta oheisohjelmaa syksyn pimeisiin iltoihin. Mukaan mahtuu edelleen.

Kotkan konserttitalossa on lokakuussa nähtävää sekä sisällä että ulkona. Tarja Särkkä

Paikallisia ja valtakunnallisia ääni- ja valotaiteilijoita

Aaltoja!-tapahtuman ohjelma koostuu valo- ja äänitaideteoksista sekä valaistuista kohteista, joita voi ihailla täysin maksutta.

– Aaltoja!-festivaali on saanut nimensä valon ja äänen aalloista, ja toki nimi soveltuu hyvin meidän merelliseen ympäristöömme.

Salosen mukaan syksylle on lyöty lukkoon jo useita valo- ja ääniteoksia, jotka sijoitellaan pääosin Kotkansaarelle helposti kierrettäväksi reitiksi. Joitakin ohjelmasisältöjä on tulossa muuallekin Kotkaan.

– Kierrettävällä reitillä valaistaan ainakin Haukkavuoren näkötorni ja Sibeliuksenpuisto sekä Kotkan konserttitalo, jossa tulee olemaan nähtävää sekä sisällä että ulkona.

Salonen kertoo, että tapahtumaan osallistuu niin paikallisia ääni- ja valotaiteilijoita kuin valtakunnan tasolla tunnettuja valotaiteilijoita, joita on haettu erillishaulla viime vuonna.

– Tapahtumaa on rakennettu pääosin paikallisin voimin. Esimerkiksi teatteri on ollut mukana valo- ja äänisuunnittelussa.

Tavoitellaan pysyvää tapahtumaa Kotkaan

Salosen mukaan tapahtuma pitää sisällään myös muuta festivaalihenkistä ohjelmasisältöä.

– Ohjelmassa on muun muassa musiikkia ja tanssia sekä erilaisia valoteemaisia erityksiä. Tulossa on myös yhteisöllinen valotaideteos, jonka tekemiseen jokainen voi osallistua.

Koko ohjelma julkaistaan viimeistään alkusyksystä. Salonen kertoo, että järjestäjien tavoitteena on tehdä Aaltoja!-festivaalista pysyvä tapahtuma Kotkaan.

– Oma ajatukseni on, että festivaali voitaisiin jatkossa järjestää joka toinen vuosi. Toivomme, että kotkalaiset ja muilta paikkakunnilta tulevat kotimaanmatkailijat ottavat tapahtuman omakseen ja voimme tehdä tästä yhden Kotkan kärkitapahtumista, Salonen sanoo.

Kotkan tapahtumapäällikkö Tiina Salonen kertoo, että tulevan kesän Meripäivien tilanne on vielä avoinna. Ville Vanhala

Meripäivistä ei uutta uutisoitavaa

Syysfestivaalin lisäksi Salonen vastaa Kotkan Meripäivien järjestelyistä. Kaupungin ykköstapahtumasta hänellä ei uutta uutisoitavaa. Edelleenkään ei ole tietoa, miten kesäfestivaali toteutetaan tai voidaanko sitä ylipäänsä järjestää.

– Emme vielä tiedä, mitä exit-strategia käytännössä tarkoittaa. Seuraamme tarkasti hallituksen ja viranomaisten määräyksiä. Jos rajoitukset poistuvat, olemme valmistautuneet siihen, että Meripäivät pystytään järjestämään, Salonen summaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka