Haminan ja Virolahden koronatartuntojen ilmaantuvuusluvut Helsinkiä korkeammat – Epidemiatilanteen vakavuutta ilmaantuvuusluku ei kuitenkaan yksin kuvaa

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa pitää koko Kymenlaakson tartuntamäärän laskevaa suuntaa lupaavana. Mahdollisia lievennyksiä rajoituksiin pohditaan ensi viikolla.

Kymenlaakson tartuntamäärä on laskussa. Nyt Kymsotessa toivotaan, että suunta on pysyvä. Arkistokuva. Katja Juurikko

Tiina Katajisto

Koronatartuntojen määrässä väkilukuun suhteutettuna Kymenlaakso on pysynyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin takana. Yksittäisiä kuntia tarkasteltaessa tilanne näyttää erilaiselta. Esimerkiksi Haminassa ilmaantuvuusluku kävi viime viikonloppuna yli 350:ssä Helsingin ollessa selvästi paremmassa tilanteessa.

Ilmaantuvuusluku tarkoittaa kahden viikon ajan tartuntamäärää 100 000:ta asukasta kohden.

3.–5. huhtikuuta Virolahdella ilmaantuvuusluku oli peräti 355, Haminassa 10. huhtikuuta 350. Samana päivänä Haminan suurimman luvun kanssa Helsingissä ilmaantuvuusluku oli 244. Kotkassa korkeimmillaan ilmaantuvuus on käynyt 210:ssä, 9. huhtikuuta.

Pyhtäällä ilmaantuvuusluku oli korkeimmillaan 4.–6. helmikuuta, 232. Miehikkälässä tartuntojen määrä on niin vähäinen, ettei ilmaantuvuuslukua käytetä.

Helsingissä ilmaantuvuusluku on tänä vuonna ollut korkeimmillaan maaliskuun lopulla, 486. Samaan aikaan Turussa luku oli 437.

Tässä jutussa käytetyt ilmaantuvuusluvut pohjautuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen paikkakunta- ja sairaanhoitopiirikohtaisiin koronatartuntamääriin ja väestömäärään.

THL ei koosta ilmaantuvuuslukuja päivittäin. Juttuun on kerätty päiväkohtaisia ilmaantuvuuslukuja myös Helsingin Sanomilta, jolla on käytössään automaattisesti päivittyvä ilmaantuvuuslukulaskuri.

Pienissä kunnissa ilmaantuvuusluku heittelee herkästi

Ilmaantuvuusluku ei yksistään kerro koronatartuntatilanteesta. Onko koronatilanne samanlainen Haminassa ja Helsingissä, kun kaupungissa ilmaantuvuusluku on 350?

– Kahden viikon ilmaantuvuusluvun lisäksi on hyvä tarkastella myös tapausmäärää, alueen väestön määrää, tartunnanjäljityksen avulla selvitettyjen tapausten määrää ja suhteellista osuutta sekä ryvästymiä. Toki myös asukas- ja asumistiheyttä voi käyttää tilanteen hahmottamisen apuna, toteaa THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Helve ottaa esimerkiksi perhejuhlan yhteydessä tapahtuneen altistumisen.

– Jos useita on sairastunut, tämä nostaa helposti pienen paikkakunnan kahden viikon ilmaantuvuusluvun korkeaksi, Helve sanoo.

Suuremmalla paikkakunnalla samankokoisen tartuntaryppään vaikutus ilmaantuvuuslukuun on huomattavasti pienempi.

Tartuntojen määrä laskussa

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, ettei Kymsotella ole tarkkoja ilmaantuvuuslukuja. Väestömäärään suhteutettuna eniten tapauksia on ollut Haminassa.

– Kymenlaaksoa pienempien alueiden eli kuntien ilmaantuvuuslukujen käyttö on sikäli ongelmallista, että varsinkin pienissä kunnissa jo yhden perheen ja läheisten tartuntaketju voi heilauttaa luvun huippuunsa, Mäntymaa sanoo.

Kuten pääkaupunkiseudulla, myös Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrän nousu on saatu taittumaan.

– Viimeisen viikon eli 6.–12.4. aikana tapausluvut Kymenlaaksossa ovat lähteneet lupaavasti laskuun. Kun uusia tapauksia oli 30.3.–5.4. yhteensä 126, niin 6.–12.4. niitä oli 79 kappaletta eli suunta on lupaava.

Mäntymaa kuitenkin muistuttaa, ettei yhden viikon perusteella voi todeta, onko suunta pysyvä.

– Suunta on nyt hyvä. On kuitenkin tärkeää pitää vielä kiinni rajoituksista ja ohjeista, jotta ei tulisi takapakkia.

Avi arvioi tilannetta tällä viikolla

Kymenlaaksossa voimassa olevat rajoitukset ja suositukset jatkuvat huhtikuun loppuun. Mäntymaan mukaan aluehallintovirasto arvioi tartuntatautilain mukaisten rajoitusten jatkamisen tarvetta vielä tällä viikolla.

Siihen, tiukennetaanko rajoituksia ja suosituksia, vaikuttavat niin epidemiatilanne, tapausmäärät, tartuntojen jäljittämisen onnistuminen kuin sairaalahoidon kuormittuminen.

– Suositukset pyritään laatimaan niin, että ne eivät vaihtuisi kovin lyhyellä ajalla. Ensi viikolla koronakoordinaatioryhmässä suunnitellaan jo toukokuun suosituksia. Jos nykyinen hyvä suunta jatkuu, on mahdollista harkita rajoituksiin lieventäviä muutoksia, Mäntymaa sanoo.

Miehikkälässä paras rokotekattavuus Kymenlaaksossa

Miehikkälä on koko maan kunnista sijalla 25. ainakin yhden rokotteen saaneissa. Miehikkälässä rokotuksen on saanut 32,9 prosenttia kuntalaisista.

Kymenlaaksossa on rokotettu 23,6 prosenttia väestöstä. Tämä on kuudenneksi eniten kaikista sairaanhoitopiireistä. Kotkalaisista rokotteen on saanut 23,8 ja Haminassa 27,9 prosenttia.

Koko maassa ainakin ensimmäisen rokotteen on saanut 21,4 prosenttia väestöstä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka