Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Virojoen kevyen liikenteen siltaan vaihdetaan kaikki lahottajasienen heikentämät puurakenteet – Lahottajasienen torjumiseksi kantavat puuosat tehdään kreosiittikyllästetystä puusta

Kreosiittikyllästetystä puusta tehdyt rakenteet on suojattava niin, ettei sillan käyttäjä pääse niiden kanssa kosketuksiin.

Virojoen kevyen liikenteen sillan rakenteisiin aiotaan käyttää kreosiittikyllästettyä puuta. Se vaatii kuitenkin suojauksen, mikäli on vaara, että sillan käyttäjä pääsee kreosiittikyllästetyn puun kanssa kosketuksiin. Arkistokuva. Aino Mehtälä

Antti-Jussi Larvio

Virojoen kevyen liikenteen sillan korjaamista suunnitellaan jatkettavaksi. Lahottajasienen vaurioittaman sillan kannen uusiminen keskeytettiin viime vuoden joulukuussa, kun myös sillan pääkannattajissa havaittiin lahovaurioita.

Sillan suunnittelija on tutustunut sillan tilanteeseen ja todennut, että kaikki sillan kyllästetystä puusta tehdyt tukirakenteet on uusittava. Tarkastuskäynnin yhteydessä todettiin sillan betoniset pilarirakenteet kuitenkin ehjiksi.

Suunnittelija on suositellut, että sillan kantavat rakenteet korvataan kreosiittikyllästetyllä puutavaralla. Kreosiittikyllästetyn puun käyttö on kuitenkin kielletty kohteissa, joissa kyllästettyyn puuhun on kosketusmahdollisuus. Sillan pääkannattajiin ei yleensä ole kosketusmahdollisuutta ja tarvittaessa kosketusetäisyydellä olevat pääkannattajat voidaan koteloida painekyllästetyllä puulla tai lehtikuusella.

Kreosiitti kestää

Silloissa, joissa on käytetty kreosiittikyllästeistä puuta, ei ole tarkastuksissa havaittu lahottajasientä. Suomessa on tähän mennessä tarkastettu kaikkiaan 400 puusiltaa, joista 40:ssä on todettu samankaltaisia lahottajasienen aiheuttamia vauriota kuin Virojoen sillassa.

Suunnittelijan ehdotus on lisäksi, että sillan kansirakenne ja kaiteet tehtäisiin siperianlehtikuusesta, jota on yleisesti käytetty korvaamaan painekyllästettyä puuta.

Kaakon kaksikon kuntatekniikan lautakunta käsittelee sillan korjaamista ensi keskiviikkona. Tuolloin lautakunta saa myös sillan korjaamisen kustannusarvion.

Lahottajasienestä riita

Virojoen kevyen liikenteen sillan laho-ongelma huomattiin toissa vuonna, jolloin sillan takuu oli vielä voimassa. Sillan rakentaja ei kuitenkaan suostunut ottamaan vastuuta lahottajasienen ilmestymisestä sillan puuosiin.

Kunta harkitsi asian viemistä oikeuteen, mutta luopui ajatuksesta Kuntaliiton lakimiehen suosituksesta. Sen jälkeen kunta yritti sovitteluratkaisua rakentajan kanssa, mutta tuloksetta.

Sillan rakentaminen maksoi vuonna 2010 190 000 euroa.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka