Lasten koronatartunnat eivät ole lisääntyneet Kymenlaaksossa pääkaupunkiseudun tavoin

0–9-vuotiaiden lasten koronavirustartunnat ovat lisääntyneet merkittävästi pääkaupunkiseudulla. Samaa suuntausta ei ole nähtävillä Kymenlaaksossa. Outi Paappanen

Tiina Katajisto

Koronavirustartunnan saaneiden lasten määrä ei ole Kymenlaaksossa lisääntynyt samalla tavalla kuin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Juuri ennen pääsiäistä Husin alueella kerrottiin lasten ja nuorten koronatartuntojen lisääntyneen runsaasti. Maaliskuun kahdella ensimmäisellä viikolla 0–9-vuotiaiden koronatartunnan saaneiden lasten määrä oli viime marraskuuhun verrattuna kuusinkertaistunut. Samoja ajankohtia verrattaessa 10–19-vuotiaiden tartunnat olivat Husin alueella yli kaksinkertaistuneet.

Suurimmat tartuntalähteet ovat olleet päiväkodit ja peruskoulut.

Valtaosa tapauksista muuntoviruksen aiheuttamia

Kymsoten alueella vastaavaa lisääntymistä tartunnan saaneiden lasten määrässä ei infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan ole.

– Tartunnoissa ei ole havaittu samaa lisääntymissuuntaa kuin Husissa, Pietikäinen sanoo.

Kymenlaaksossa uusista tartunnoista merkittävä osa on nuorilla ja nuorilla aikuisilla eli 10–30-vuotiailla. Tartunnoista 27 prosenttia on kontakteista lähipiirin kanssa, 26 prosenttia samassa taloudessa asuvilta.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan tällä hetkellä muuntovirusepäilyjä on 90 prosenttia kaikista uusista tartunnoista.

– Muuntovirukset arvioidaan 50–70 prosenttia herkemmin tarttuviksi kuin perinteiset. Muuntovirukset ovat lisänneet tartunta- ja altistusmääriä, ja sitä kautta lisänneet ja hidastaneet jäljitystä, Mäntymaa sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka