Kevään kelirikosta ennustetaan keskimääräistä vaikeampaa Kaakkois-Suomessa – Missä sinä olet nähnyt kelirikon runtelemia teitä? Vastaa Kymen Sanomien kyselyyn!

Kelirikko heikentää teiden rakenteita ja huonontaa niiden ajokuntoa.

Kelirikosta on tulossa Kaakkois-Suomessa keskimääräistä vaikeampi. Arkistokuva. Timo Seppäläinen

Johanna Vehkaluoto

Kaakkois-Suomen ELY-keskus varoitti jo maaliskuussa, että kevään kelirikosta on tulossa keskimääräistä vaikeampi Kaakkois-Suomessa. Tilanteeseen vaikuttavat lauha ja märkä alkutalvi ja tammikuussa saapuneet talviset olot.

Lumikinosten sulamisen myötä vesi pehmentää sorateitä ja heikentää niiden kulkukelpoisuutta. Hankien alla routa ei ole tunkeutunut syvälle, mutta ilman lumipeitteen suojaa olevat tierakenteet ovat roudassa.

Kelirikko heikentää teiden rakenteita

Pintojen sulaessa esiintyy pintakelirikkoa, josta jo varoitellaan teiden varsilla. Paikoin saattaa esiintyä runkokelirikkoa, joka heikentää tien kantavuutta ja aiheuttaa ongelmia erityisesti raskaalle liikenteelle. Pahimmissa paikoissa tielle joudutaan asettamaan painorajoitus tien vaurioitumisen ehkäisemiseksi, jotta kulkukelpoisuus voidaan turvata välttämättömiin kuljetuksiin.

Päällystettyjen teiden kannalta talviset kelit helpottavat tilannetta, ja talven aikana paikkaustarvetta on ollut vähän. Teiden sulaessa ja varsinkin vesisateilla vaurioita kuitenkin syntyy.

Olemme tekemässä juttua aiheesta, vastaa kyselyymme!

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka