Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

RUK vastaa kritiikkiin Haminan koronaryppäästä: "Olemme edenneet ohjeiden mukaisesti"

Maasotakoulussa ei tullut keskiviikkona tietoon uusia tartuntoja.

Kuvituskuva. Otto Ponto

Ilkka Pohjalainen

Puolustusvoimien Maasotakoulu tiedotti tiistaina yhteensä 49 koronavirustartunnasta. Niistä 44 on varusmiehillä Reserviupseerikoulussa Haminassa.

Varusmiesten lisäksi koronavirustartuntoja on todettu viidellä Maasotakoulun opiskelijalla.

Maasotakoulun tiedottajan Sari Pöyhösen mukaan opiskelijat ovat eri puolilta Suomea ja sairastavat kotonaan kotikunnissaan.

– Itse asiassa yksi viidestä opiskelijasta on tervehtynyt tänään, Pöyhönen kertoi keskiviikkona. Uusia positiivisia tapauksia ei keskiviikkoon puoleen päivään mennessä ollut Maasotakoulussa ilmaantunut.

Varusmiesten lisäksi Maasotakoulu kouluttaa ammattisotilaita yhteensä viidellä eri paikkakunnalla: Lappeenrannassa, Haminassa, Niinisalossa, Parolannummella ja Riihimäellä.

RUK:n johtaja vastaa kritiikkiin

Yksi Haminassa palveleva varusmies kertoi Ylelle käsityksenään, että tartunta levisi metsäleirin jälkeen yhdestä koronasairaasta, jonka läheisyydessä altistuneita ei onnistuttu eristämään kunnolla.

– Varusmiehellä on oikeus omaan näkemykseensä. RUK:n ja Maasotakoulun näkökulmasta katsottuna olemme edenneet Puolustusvoimien ja Sotilaslääketieteen keskuksen ohjeiden mukaisesti ja käytössä olevan perustoimintatavan mukaan. Maastoharjoituksesta varusmiehiä on eristetty Haminassa varuskunnassa useampaan eri rakennukseen. Onko toimintatapa nopea vai ei, en osaa siihen ottaa kantaa, RUK:n johtaja, eversti Vesa Helminen kommentoi varusmiehen kritiikkiä.

– Puolustusvoimien ja Sotilaslääketieteen keskuksen perustoimintatapa on sellainen, että hengitystieoireinen varusmies hakeutuu aamuvastaanotolle, hänet testataan ja eristetään samalla. Testituloksen saamiseen menee yleensä vähintään kaksi päivää. Jos testitulos on positiivinen, alkaa altistumisten tunnistaminen ja altistuneiden eristäminen sekä testaaminen, Sotilaslääketieteen keskuksen Haminan terveysaseman päällikkölääkäri Ville Ronkainen kertoo sähköpostitse.

Maastomuonitusta, siivousta ja desinfiointia

Pöyhösen mukaan sairastuneet varusmiehet on sijoitettu erilleen muista.

– Sairastuneet varusmiehet ovat olleet erillään muista pienissä osastoissa, eri rakennuksissa varuskunnan sisällä, Pöyhönen kertoi tilanteesta tiistaina.

Maasotakoulussa on täsmennetty, että kaikki varusmiehet ja henkilökunta tarkkailevat olotilaansa ja jos oireita ilmaantuu, pitää heidän hakeutua matalalla kynnyksellä testiin ja ilmoittaa terveysasemalle oireista.

Maasotakoulun sivujen mukaan henkilöstö ja asevelvolliset on jaettu osastoihin, jotka eivät kohtaa toisiaan. Esimerkiksi ruokailuajat ja -paikat sekä varusmiesten palvelus- ja vapaa-aikarytmi on järjestetty siten, että palveluksessa ollaan osastoittain porrastetusti.

Maastomuonitusta on jouduttu tilapäisesti lisäämään osana osastointitoimenpiteitä ja lisäaltistumisten ehkäisyä. Näin väljennetään tilojen käyttöä ja pyritään estämään koronan leviämistä. Yhteistiloja myös siivotaan ja desinfioidaan tehostetusti.

Opiskelijat suorittavat opintojaan osin etänä. Henkilökunta tekee pääosin etätyötä tehtävien niin salliessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka