Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Etelä-Kymenlaakson kunnissa reagoidaan nopeasti uusiin rajoituksiin – "Kyllähän tässä on harjoiteltu jo vuoden verran"

Koronavalmiusryhmät ovat nimensä mukaisesti hyvin valmiuksissa. Ryhmien kokoukset saadaan koolle lyhyessäkin ajassa.

Kotkan kaupungin koronavalmiusryhmä on tottunut muiden kuntien tapaan muuttuviin rajoituksiin ja suosituksiin. Kuvituskuva. Tarja Särkkä

Siiri Puukka

Etelä-Kymenlaakson kunnat ovat valmistautuneet nopeaan reagointiin koronaan liittyvissä päätöksissä. Vuoden aikana muutoksiin on totuttu.

– Meillä on tullut jo rutiiniakin reagoimiseen, ei olla ensimmäistä kertaa järjestelemässä asioita, Kotkan kaupungin kansliapäällikkö Marianna Ruonala kertoo.

Kymsoten koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki kokoontuu joka viikko. Kunnilla on koordinaatioryhmässä oma edustajansa paikalla, joten kunnat pysyvät mukana alati muuttuvassa koronatilanteessa.

– Meillä on ryhmässä kunnan edustaja mukana. Hän vie sinne viestiä kunnasta päin. Kymsoten koronanyrkissä on myös aluehallintoviraston edustajat edustettuna, Ruonala selittää.

– Tiedämme jo etukäteen, mitä Avi valmistelee. Millaisia rajoituksia, ja miten ne tulevat vaikuttamaan kuntaan. Kyllä se tieto aika hyvin pelaa tässä ryhmien välillä.

Pyhtään kunnan hallintojohtaja Tommi Koskinen on samaa mieltä koronanyrkin toimivuudesta.

– Yhteistyö toimii kyllä aika saumattomasti täällä Kymenlaaksossa, Koskinen sanoo.

Kunnat yhteistyössä

Kymenlaakson kunnat ovat sitoutuneet yhteiseen linjaan useimpia rajoituksia ja ohjeita koskien. Uusista rajoituksista päättää aluehallintovirasto.

Kunnat eivät voi siis määrätä esimerkiksi perusopetusta etäopetukseen omin päin. Toisen asteen koulutus on kuntien päätäntävallan alla, ja sen järjestämisessä on eroja kuntakohtaisesti.

– Lukioiden opiskelijat palaavat lukioiden koeviikon alkaessa (viikko 13) joustavin järjestelyin toteutettavaan lähiopiskeluun, jossa hyödynnetään myös etäopiskeluteknologiaa, kerrotaan Kotkan kaupungin maaliskuussa julkaistussa tiedotteessa.

– Meillä lukio-opetuksessa ollaan etäopetuksessa 18. huhtikuuta, ja koronarajoitukset ovat myös voimassa siihen asti, kertoo Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli.

– Haluamme pitää ohjeistukset ja rajoitukset mahdollisimman selkeänä. Tänään varmaan katsotaan jo tulevaan. Koronanyrkin terveiset kuntaan päin, Pulli jatkaa viitaten keskiviikkona pidettyyn kunnan koronavalmiusryhmän kokoukseen.

Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli vetosi Miehikkälän kunnanjohtajan Arto Ylösen kanssa kuntalaisia noudattamaan koronarajoituksia. Virolahti ja Miehikkälä tekevät tiivistä yhteistyötä myös koronan osalta. Arkistokuva. Virolahti

Virolahti ja Miehikkälä toimivat läheisessä yhteistyössä koronaan liittyen. Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli ja Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen vetosivat Kaakon kaksikon asukkaisiin viimeksi tiistaina 6. huhtikuuta koronatiedotteessaan, joka koski Kymenlaakson viime viikkoina heikentynyttä koronatilannetta.

– Kaakon kaksikon alueella tautitapauksia on esiintynyt enemmän kuin koko epidemian aikana aiemmin, tiedotteessa todetaan.

Kaakon kaksikolla on yhteinen koronavalmiusryhmä, jossa käsitellään muun muassa Kymsoten koronanyrkin uusimpia suosituksia

– Kunnasta edustaa varhaiskasvatusjohtaja Outi Silander. Hän tuo meille terveiset kunnan omaan valmiusryhmään, jota teemme hyvässä yhteistyössä Miehikkälän kanssa, Pulli kertoo.

Kokouksia nopealla aikataululla

Koronavalmiusryhmiä on jokaisessa Kymenlaakson kunnassa. Ne kokoontuvat kunnasta riippuen eri aikoihin, mutta kaikista kunnista vakuutetaan, että tarvittaessa valmiusryhmän saa koolle hyvinkin joutuisasti.

– Valmiudet nopeaan reagointiin ovat olemassa. Kyllähän tässä on harjoiteltu jo vuoden verran, ei siinä nokka kauaa tuhise, sanoo Haminan muutosjohtaja Simo Kaksonen.

Pyhtäällä koronavalmiusryhmä on kunnan johtoryhmän yhteydessä.

– Voimme pitää kokouksia tarvittaessa vaikka kymmenen minuutin varoajalla, Tommi Koskinen sanoo.

Etelä-Kymenlaakson kunnissa luotetaan Kymsoten asiantuntijuuteen koronaan liittyvissä suosituksissa ja rajoituksissa. Kuvituskuva. Raimo Eerola

Kotkassa valmiusjohtoryhmä kokoontuu nyt kerran viikossa, mutta tarvittaessa useamminkin, jos siihen on tarvetta.

– Viime talvena kokoonnuimme kerran päivässä, Marianna Ruonala kertoo.

Kunnissa luotetaan Kymsoten ja Avin ohjeistuksiin. Esimerkiksi perusopetuksen siirtyessä etäopetukseen päätös oli Kymsoten ja kunnan yhteinen.

– Kunnan tehtävä on toimeenpanna Kymsoten antamia ohjeita. Viisainta mitä kunta voi tehdä, on noudattaa asiantuntijoiden ohjeistuksia, sanoo Koskinen.

– Mennään ihan sen mukaan, mitä alueellinen koronakoordinaatioryhmä sanoo. Mukana on Kymsoten edustaja ja infektioylilääkäri eli asiantuntijanäkemys asiaan. Luotamme hyvin vahvasti siihen, Kaksonen komppaa.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka