Pääkirjoitus: Koronatilanne edellyttää nopeita toimia – Valitettavasti kaikki eivät voi tai ole halunneet noudattaa rajoituksia

Heidi Ekdahl

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti Kymenlaaksossa. Kotkassa ja Haminassa on todettu useina päivinä yli 15 tartuntaa päivässä. Virukselle altistuneita on jo noin 800. Tartuntaketjuja on entistä vaikeampi jäljittää, brittiläisen muuntoviruksen osuus tartunnoista on huomattava ja sairaalahoidon kapasiteetti uhkaa heikentyä. Altistuneiden määrä on jo niin suuri, että Kymsoten arvion mukaan sairaalahoidon tarve voi lisääntyä selvästi muutaman viikon sisällä.

Kymenlaakson koronanyrkki on pystynyt seuraamaan koronatilannetta tiiviisti. On oikein, että koordinaatioryhmä haluaa sulkea muun muassa yksityiset kuntosalit, saunat ja sisäleikkipaikat. Aluehallintovirasto tekee oletettavasti päätöksen asiasta tämän viikon aikana. Nykyiset rajoitustoimenpiteet eivät valitettavasti ole riittäviä.

Isossa mittakaavassa vastuullisuus on ollut vallitseva linja. Moni on tinkinyt lähes kaikista lähikontakteista jo yli vuoden. Ongelma ovat yksilöt, joille rajoitusten noudattaminen on ollut vaikeaa tai mahdotonta. Tartuntamäärät alkavat väestötasolla olla niin suuria, että riskit altistumisille ovat kasvaneet myös yleisissä tiloissa. Toistaiseksi korona on levinnyt ensisijassa lähikontaktissa: työpaikoilla, kotona ja ystäväpiireissä.

On erittäin harmillista, että tilanne on heikentynyt juuri nyt. Rokotuksia pitäisi olla luvassa jo lähiviikkojen kuluessa lisää ja tilanne alkaa näyttää valoisalta kesää kohti. Nyt pitäisi vielä jaksaa. Pääsiäisen ajan juhlinnat ja niistä seuranneet tartuntaketjut ovat pohjanoteeraus yhteisvastuullisuuden näkökulmasta.

Lasten ja nuorten jaksaminen on koetuksella. On hyvä, jos lasten liikuntaharrastukset voivat jatkua. Sen sijaan laajoja maskisuosituksia ja etä- sekä lähiopiskelun järjestämistä ainakin vuoroviikoin kannattaisi ottaa vakavaan harkintaan.

Rokotuksia pitäisi olla luvassa jo lähiviikkojen kuluessa lisää ja tilanne alkaa näyttää valoisalta kesää kohti. Nyt pitäisi vielä jaksaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka