Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kuntosalit menevät todennäköisesti kiinni Kymenlaaksossakin – Paikallinen koronanyrkki suosittelee tiukempia rajoituksia jo lauantaista alkaen

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä haluaa sulkea muun muassa yksityiset kuntosalit, saunat ja sisäleikkipaikat. Päätöksen asiasta tekee kuitenkin AVI. Kymsoten alueella sairaalahoidon kapasiteetti on ollut siinä rajoilla, että koronapotilaiden hoito alkaa vaikuttaa muuhun sairaanhoidon toimintaan.

Kymenlaakson tämän hetkinen koronatilanne luo huomattavaa riskiä terveydenhuollon kantokyvylle. Mostphotos

Johanna Vehkaluoto

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on tänään antanut suosituksen tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönotosta. Päätöksen toimeenpanosta tekee aluehallintovirasto.

Ryhmä antoi AVI:lle suosituksen päätöksestä ja toimeenpanosta mahdollisimman nopeasti, ajalle 10.–23. huhtikuuta.

Pykälän käyttöönotto tarkoittaisi muun muassa yksityisten kuntosalien, saunojen, sisäleikkipaikkojen ja ostoskeskusten yleisten tilojen sulkemista kokonaan.

Voimaan koko Kymenlaakson alueella

Tartuntatautilain 58 g-pykälää esitettiin käyttöön koko maakunnan alueelle, sillä tartuntoja on tullut ympäri maakuntaa ja Kymenlaakson sisällä liikutaan paljon kuntarajojen yli.

Ryhmä keskusteli pykälän käyttöönotosta jo ennen pääsiäistä, mutta silloin lain määrittämien edellytyksien ei katsottu täysin täyttyneen.

– Nyt alueen tilanne on kehittynyt niin, että edellytysten katsottiin täyttyneen. Päätöksen ulkopuolelle pyydettiin rajaamaan 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten harrastustoiminta sekä lakisääteiset palvelut, kuten lääkinnällinen kuntoutus, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Päätös tulee tarkoittamaan sitä, että toimijan tulee sulkea 5 8 g §:ssä tarkoitetut tilat.

Koronapotilaiden hoito alkaa vaikuttaa muihin toimintoihin

Kymenlaakson tämän hetkinen koronatilanne luo huomattavaa riskiä terveydenhuollon kantokyvylle.

– Sairaalahoidon kapasiteetti on ollut siinä rajoilla, että koronapotilaiden hoito alkaa vaikuttaa muuhun sairaanhoidon toimintaan.

Tartunnanjäljitystä on jo nyt vahvistettu lisäämällä resursseja muusta toiminnasta, jolloin se on pois perustyöstä.

– Viime päivien suuret tartuntamäärät nostavat riskiä entisestään, sillä sairaalahoidon tarve kasvaa yleensä noin viikon päästä oireiden alkamisesta.

Koronatilanne Kymenlaaksossa on heikentynyt nopeasti

Kymenlaakson tilanne on heikentynyt nopeasti viimeisen kahden viikon aikana, ja pääsiäisen aikana todettiin huomattava määrä uusia tartuntoja eri puolilla Kymenlaaksoa.

– Kymenlaaksossa tartunnat ovat lisääntyneet nopeasti ja kahden viikon ilmaantuvuus on kohonnut koko epidemian pahimmalle tasolle, toteaa Mäntymaa.

Eri tartuntaketjuissa altistuneita on nyt noin 800, mikä on tartunnanjäljitykselle erittäin suuri määrä, ja tartuntaketjujen jäljitettävyys on heikentynyt.

– Tämän myötä riski uusien tartuntojen leviämiselle on selkeästi kasvanut.

Kymenlaakson alueella riskiä kasvattaa suuresti herkästi tarttuvin muuntovirusten osuus uusista tartunnoista. Tällä hetkellä osalla alueista jopa 90 prosenttiin tapauksista liittyy muuntovirusepäily.

Muille suositukselle ja rajoituksille jatkoa huhtikuun loppuun

Kymenlaakso jatkaa edelleen leviämisvaiheessa. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä keskusteli myös alustavasti linjauksesta, että nyt voimassa olevia leviämisvaiheen suosituksia jatketaan huhtikuun loppuun.

– Näin ollen kunnat voivat valmistautua tämän osalta tekemään omassa toiminnassaan tarvittavia päätöksiä. Asiasta keskustellaan uudelleen ensi viikon koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka