Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yksi epidemia, monta päättäjää – Katso täältä, mitkä kaikki koronarajoitukset ja -suositukset ovat tällä hetkellä voimassa Kotkan–Haminan seudulla

Rajoitukset ja etäopetus ovat olleet lukioidenkin arkea Etelä-Kymenlaaksossa. Arkistokuva. Minna Lyytinen

Tapani Olkku, Riina Lehtoranta

Koronarajoituksia ja -suosituksia määrää monta eri tahoa. On hallitus ja lainsäädäntö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kymsote, aluehallintovirasto ja kunnat.

Välillä on vaikeaa pysyä kärryillä siitä, mikä juuri Kymenlaaksossa on sallittua ja mikä ei – ja siitä, milloin kyse on määräyksestä, milloin suosituksesta.

Siksi tämän jutun grafiikkaan on koottu ne rajoitukset ja suositukset, jotka ovat tällä hetkellä voimassa Kymenlaaksossa ja erikseen Etelä-Kymenlaakson kunnissa.

58 g -pykälä käyttöön kenties lähipäivinä

Kymenlaaksossa koronatilannetta seuraa erityisesti maakunnan koronakoordinaatiotyöryhmä, johon kuuluu jäseniä muun muassa Kymsotesta, kunnista, Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ja THL:stä.

Ryhmä kokoontuu viikoittain keskiviikkoisin. Viime viikolla se totesi, että koronatilanne Kymenlaaksossa on viimeisten kahden viikon aikana vaikeutunut huomattavasti. Pääsiäisenä mentiin Kymsoten mukaan vielä entistäkin huonompaan suuntaan.

Toistaiseksi esimerkiksi yksityiset kuntosalit saavat vielä olla auki. Jos tilanne jatkaa pahenemista, ne saatetaan määrätä suljettaviksi Kymenlaaksossa nopeallakin aikataululla.

– Tilanne on kiristynyt aika nopeasti. Hirveästi ei ilahduta se, että ilmaantuvuuslukujen osalta naapurimaakunnissa on vielä kireämpää. Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa ollaan niissä menossa parempaan suuntaan. Näyttää, että meillä uusi aalto nousee vähän niiden jälkeen, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Tiistaina Kymsote tiedotti, että Kymenlaaksossa ollaan nyt lähellä myös tartuntatautilain 58 g -pykälän käyttöönottoa. Kymsote on jo lähettänyt aluehallintovirastolle valmistelupyynnön. Pykälä mahdollistaa laissa mainittujen tilojen väliaikaisen sulkemisen asiakkailta ja osallistujilta koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi.

Koronakoordinaatiotyöryhmä on yhteistyöorganisaatio

Työryhmällä ei ole suoranaisesti valtaa kieltää asioita. Sen tärkein tehtävä on pitää maakunnan eri toimijat ajan tasalla siitä, missä koronaepidemia Kymenlaaksossa menee.

– Se on lähinnä yhteistyöorganisaatio. Sieltä menee tilannetietoja erityisesti kunnille, joissa tehdään paljon päätöksiä. Esimerkiksi opetuksen järjestäminen on kuntien velvollisuus.

Työryhmä määrittää, missä epidemian vaiheessa maakunta on. Tällä hetkellä Kymenlaakso on leviämisvaiheessa eli kolmiportaisen asteikon ylimmällä tasolla.

Kymenlaakson kunnat ovat olleet koronan leviämisen ehkäisyssä hyvin yhteistyökykyisiä, Mäntymaa kiittelee.

Alueellisesti päätösvalta on aluehallintovirastolla eli avilla.

– Useimmat sen päätökset on tehty niin, että sama päätös on tehty yhtenäisesti koko alueelle. Muutamissa tapauksissa pienemmistä asioista päätettäessä Kymsotella on samat tartuntatautilain valtuudet. Sitä päätösvaltaa on käytetty esimerkiksi kouluasioissa muutaman kerran.

Milloin karanteeni, milloin eristys?

Karanteeni

Koronaviruksella altistunut määrätään karanteeniin 14 päiväksi.

Karanteenissa ollessa tulee välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, kunhan pitää vähintään 2–5 metrin etäisyyden muihin ihmisiin.

Esimerkiksi töihin, kauppaan tai harrastuksiin ei karanteenissa saa mennä.

Tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia ei voi lyhentää koronavirustestillä.

Kun perheenjäsen on karanteenissa

Kun karanteeniin määrätty on oireeton, eikä hänellä ole todettu koronavirustartuntaa, muut perheenjäsenet voivat elää normaalisti yleisiä suosituksia noudattaen.

Perheenjäsenten ei tarvitse välttää lähikontaktia karanteenissa olevaan henkilöön.

Omaehtoinen karanteeni

Omaehtoista karanteenia suositellaan, kun henkilö odottaa koronavirustestin tulosta tai palaa Suomeen riskimaista.

Myös koronavirustestin tulosta odottavan henkilön perheenjäsenten suositellaan jäävän omaehtoiseen karanteeniin tuloksen saamiseen asti.

Matkustamiseen liittyvän omaehtoisen karanteenin suositeltu pituus on 14 vuorokautta, mutta sen pituutta voi lyhentää koronavirustestillä.

Omaehtoisessa karanteenissa on ulkoilun ja sosiaalisten tilanteiden osalta sama samat ohjeet kuin varsinaisessa karanteenissa.

Eristys

Eristykseen määrätään henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta.

Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotonaan.

Kun eristyksessä ollaan kotona, myös muista samassa taloudessa asuvista pitäisi pysytellä erillään, esimerkiksi oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään 2 metrin turvaväliä.

Eristyksissä ollessa ei saa mennä esimerkiksi kauppaan tai apteekkiin.

Kun perheenjäsen on eristyksessä

Eristyksessä olevan henkilön perheenjäsenet ovat karanteenissa ja heidän pitäisi välttää kontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin.

Lähde: Kymsote

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka