Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Haminassa koronatartunta 44 varusmiehellä – Sairastuneet varusmiehet ovat olleet erillään muista pienissä osastoissa ja eri rakennuksissa varuskunnan sisällä

Kuusi Haminan sairastuneista on kotonaan, muut varuskunnassa.

Maasotakoulussa on todettu yhteensä 49 koronavirustartuntaa, joista 44 on varusmiehillä Haminassa. Arkistokuva. Katja Juurikko

Johanna Vehkaluoto

Maasotakoulussa on todettu yhteensä 49 koronavirustartuntaa, joista 44 on varusmiehillä Haminassa.

– Heistä kuusi on kotonaan, muut varuskunnassa. Sairastuneet varusmiehet on sijoitettu erilleen muista, kertoo Maasotakoulun tiedottaja Sari Pöyhönen.

Tiistaina puolenpäivän aikaan Maasotakoulusta kerrottiin, että uusimmat positiiviset testitulokset oli saatu lauantai-iltana.

– Sen jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja, eli testituloksissa ei ole todettu uusia koronatartuntoja tällä hetkellä. Testituloksia saamme päivittäin ja tilanne elää koko ajan. Seuraamme tilannetta tiiviisti.

Altistumisketjua selvitetään parhaillaan.

– Sairastuneet varusmiehet ovat olleet erillään muista pienissä osastoissa, eri rakennuksissa varuskunnan sisällä.

Varusmiesten lisäksi koronavirustartuntoja on todettu viidellä Maasotakoulun opiskelijalla.

– Nyt uusimmat tapaukset on todettu varuskunnassa olleilla varusmiehillä, ja he ovat olleet muista erillään varuskunnassa. Sairastuneet opiskelijat ovat kaikki kotonaan.

Matalalla kynnyksellä koronatestiin

Maasotakoulussa on täsmennetty, että kaikki varusmiehet ja henkilökunta tarkkailevat olotilaansa ja jos oireita ilmaantuu, pitää heidän hakeutua matalalla kynnyksellä testiin ja ilmoittaa terveysasemalle oireista.

– Tämä vaatii nyt herkkyyttä kaikilta ja vastuunkantoa työssä, palveluksessa sekä vapaa-aikana, sanoo RUK:n johtaja eversti Vesa Helminen.

Helminen kertoo, että Puolustusvoimien perusohjeen mukaan on erityisen tärkeää osastoinnin toimivuus.

– Meillä on monitahoinen tilanne: on terveitä, on sairastuneita, on altistuneita oireettomia ja altistuneita oireilevia, eivätkä osastot sekoitu. On tärkeää, että perusasiat toimivat koko yhteiskunnassa, sanoo Helminen.

Osastot eivät kohtaa toisiaan

Maasotakoulun henkilöstö ja asevelvolliset on jaettu osastoihin, jotka eivät kohtaa toisiaan. Esimerkiksi ruokailuajat ja -paikat sekä varusmiesten palvelus- ja vapaa-aikarytmi on järjestetty siten, että palveluksessa ollaan osastoittain porrastetusti.

– Maastomuonitusta on jouduttu tilapäisesti lisäämään osana osastointitoimenpiteitä ja lisäaltistumisten ehkäisyä, Helminen sanoo.

Tilojen käyttöä väljennetään ja pyritään estämään koronan leviämistä. Yhteistiloja siivotaan ja desinfioidaan tehostetusti. Opiskelijat suorittavat opintojaan osin etänä. Henkilökunta tekee pääosin etätyötä tehtävien niin salliessa.

– Toki noudatamme myös terveysviranomaisten ohjeita ja valtiovallan määräämiä rajoituksia kuten käsihygieniaa, maskisuosituksia, kokoontumisrajoituksia ja muita ohjeita.

Varusmiesten lisäksi Maasotakoulu kouluttaa ammattisotilaita erilaisilla kursseilla ja opinnoissa, yhteensä viidellä eri paikkakunnalla: Haminan lisäksi Lappeenrannassa, Niinisalossa, Parolannummella ja Riihimäellä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka