Kymenlaakson koronatilanne on nyt pahin koko epidemian aikana – Tartunnoista pystytään jäljittämään 70 prosenttia

Herkästi tarttuvien muuntovirusepäilyjen osuus on 90 prosenttia kaikista uusista tapauksista. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä kokoontuu keskiviikkona ja AVI:lle on jo tehty pyyntö valmistella muun muassa sisäliikuntatilat sulkevan pykälän toimeenpanoa.

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt edelleen aiemmasta: noin 70 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Johanna Vehkaluoto

Kymenlaakson koronavirustilanne on pahentunut entisestään. Pääsiäisen aikana Kymenlaaksossa todettiin yhteensä 85 uutta tartuntaa. Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 229. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noin 140, mikä korkeampi kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on korkea, eli 4,3 prosenttia.

Muuntovirukset lähes kaikkien uusien tartuntojen taustalla

Muuntovirusepäilyjä on 90 prosenttia uusista tartunnoista. Tähän mennessä tarkemmissa selvityksissä suurin osa muuntovirusepäilyistä on paljastunut brittivariantiksi, Etelä-Afrikan tai Brasilian varianttia Kymenlaaksosta ei ole löytynyt.

– Brittivariantti tarttuu hyvin herkästi, mutta tartuntariskiä voi vähentää tutuilla tavoilla. Eli huolehditaan tarkasti hygieniasta, pidetään maskia ja turvavälejä missä ikinä liikutaankin muiden ihmisten lähettyvillä ja ennen kaikkea vältetään kontakteja kasvokkain muiden kanssa, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Noin 70 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt edelleen aiemmasta: noin 70 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään.

– Altistumisten määrät ovat pysyneet suurina, mikä tuo omat haasteensa tartunnanjäljitykseen.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on määrättynä yli 640 henkilöä karanteeniin. Karanteeniin määrätään altistuneet.

Tartunnan saaneet määrätään eristykseen. Karanteenin ja eristyksen pituus vaihtelee hieman 10–14 vuorokauden välillä.

Sisäliikuntatilat sulkevan pykälän käyttöönottoa valmistellaan

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu keskiviikkona ja aluehallintovirastolle on jo tehty pyyntö valmistella tartuntalain 58 g -pykälän toimeenpanoa.

– Asiasta keskustellaan ja annetaan virallinen suositus aluehallintovirastolle huomenna Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmän kokoontumisessa.

Pykälä mahdollistaa laissa mainittujen tilojen väliaikaisen sulkemisen asiakkailta ja osallistujilta koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi.

Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on voimassa tartuntatautilain pykälä 58 d, joka luo säännöt yleisölle avoimien tai rajatusti asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön järjestämisestä siten, että ihmisten on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka