Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääsiäisen bileistä ja muista kokoontumisista on lähtenyt Kymenlaaksossa liikkeelle useita koronan tartuntaketjuja:" Myös muut kuin nuoret ovat järjestäneet"

Nuorten juhlista jatkotartuntoja on tullut nuoren omaan lähipiiriin, perheeseen vanhemmille ja sisaruksille, isovanhemmille, tyttö- ja poikaystäville, ja heidän kauttaan eteenpäin. Suurin osa Kymenlaaksossa todetuista uusista tartunnoista on herkästi tarttuvia virusmuunnoksia.

Pääsiäisen aikana Kymsoten alueella on saatu uusia tartuntoja sukutapaamisissa, isoissa juhlissa, kuntosaleilla, nuorten kokoontumisissa sekä perhe- ja lähipiirissä. Arkistokuva. Marko Kauko

Johanna Vehkaluoto

Koronavirustilanne Kymenlaaksossa on vakava. Pääsiäisen aikana Kymsoten alueella on saatu uusia tartuntoja sukutapaamisissa, isoissa juhlissa, kuntosaleilla, nuorten kokoontumisissa sekä perhe- ja lähipiirissä. Tartuntaketjuja on myös työpaikoilla.

– Viimeisen parin viikon aikana on Kymenlaaksossa ollut myös useampia nuorten kokoontumisia, joista on lähtenyt liikkeelle koronan tartuntaketjuja, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Mäntymaa kertoo, että myös muut kuin nuoret ovat järjestäneet pääsiäiskokoontumisia ja perhetilaisuuksia, joista on tullut pahimmillaan yli 20 altistumista. Myös pienemmistä kahvitteluista ja ystävien tapaamisista on välittynyt koronatartuntoja.

Nuorten kokoontumisia on ollut useita eri puolilla Kymenlaaksoa.

– Niistä on tullut jatkotartuntoja nuoren omaan lähipiiriin, perheeseen vanhemmille ja sisaruksille, isovanhemmille, tyttö- ja poikaystäville, ja heidän kauttaan eteenpäin.

Myös moni kouluikäisen tartunta on saanut alkunsa nuorten juhlista.

– Nuori itse voi olla vähäoireinen, mutta vanhempien oireet voivat olla vakavampia. Nuoretkaan eivät ole turvassa vakavalta sairastamiselta. Tälläkin hetkellä nuorin Kymsotessa sairaalahoidossa oleva on kolmekymppistä ikäluokkaa, toteaa Mäntymaa.

Mäntymaa on erityisen huolestunut tällä hetkellä yksityisiin kokoontumisiin ja perhejuhliin liittyvästä huolettomuudesta.

– On kyllä ollut pettymys, miten huonosti jaksamme pitää kiinni kokoontumissuosituksista ja yleisestä kontaktien välttämisestä. Yksityisissä tapaamisissa ei mielletä edelleenkään tartuntariskiä, ja muuntovirus leviää tehokkaasti muualle perheeseen ja lähipiiriin.

Eniten tartuntoja 10–19-vuotiailla

Viimeisen viikon aikana tartuntoja on ollut eniten 10–19-vuotiailla seuraavaksi 40–49-vuotiailla ja 20–29-vuotiailla. Suurin osa Kymenlaaksossa todetuista uusista tartunnoista on herkästi tarttuvia virusmuunnoksia.

– Tartunnan voi nyt saada aiempaa herkemmin, joten kaikki oman perheen ulkopuoliset tapaamiset ovat tartuntariski, isommista kokoontumisista tai juhlista puhumattakaan, varoittaa Mäntymaa.

– Nuori itse voi olla vähäoireinen, mutta vanhempien oireet voivat olla vakavampia. Nuoretkaan eivät ole turvassa vakavalta sairastamiselta, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa. Arkistokuva. Kimmo Seppälä

Karanteenissa oleva ei voi mennä töihin tai kouluun

Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille.

– Jos kyseessä on Covid-19-tauti, karanteenin pituus on yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä, kerrotaan THL:n sivuilla.

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä.

– Sillä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääryksen ja kertoo erityksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona.

Kun henkilö on karanteenissa, pitää hänen välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin.

– Ulos voi mennä, kunhan pitää yli kahden metrin välin muihin ihmisiin. Esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin ei saa mennä, koska niissä lähikontaktia on vaikea välttää.

Jos lapsi tai nuori on karanteenissa, hän ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.

Mäntymaa kertoo, että kymenlaaksolaiset ovat noudattaneet karanteeniohjeita melko kuuliaisesti.

– Karanteenin laiminlyönti ei ole yleistä, mutta sellaisiakin tapauksia on ollut.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka