65–69-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokoteajanvaraus avautuu ensi viikolla – Kymenlaaksossa annettu noin 34 200 koronarokotusta

70 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien rokotukset ovat parhaillaan käynnissä. Ensi viikolla annetaan noin 5 000 rokotusta.

Kuvituskuva. Sirpa Ylönen

Kanerva Jalarvo

Riskiryhmiin kuuluvien 65–69-vuotiaiden ajanvaraus koronarokotuksiin avautuu ensi tiistaina 6. huhtikuuta. Koronarokotukset käynnistyvät puolestaan viikolla 15.

Kymsoten tiedotteen mukaan rokotuksia tarjotaan tämän ikäryhmän sekä 1. riskiryhmään että 2. riskiryhmään kuuluville henkilöille.

Ryhmään 1 kuuluvat ne, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Näitä ovat esimerkiksi elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai Downin oireyhtymä.

Ryhmään 2 kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Tällaisia ovat jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus.

Tiedotteen mukaan myös muiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian, eli huhtikuun aikana.

Yli 80-vuotiaat rokotettu ensimmäisen rokoteannoksen osalta

Kymenlaaksossa on nyt annettu yhteensä 34 202 koronarokotusta, joista 3 765 on kakkosrokotuksia.

Yli 80-vuotiaista on rokotettu lähes 89 prosenttia. Se tarkoittaa sitä, että tämä ryhmä voidaan jo laskea rokotetuksi ensimmäisen rokoteannoksen osalta.

Tiedotteessa todettaan iän olevan kuitenkin koronavirustaudin merkittävin riskitekijä. Tästä syystä kaikkien vielä rokottamatta olevien yli 80-vuotiaiden kannattaa edelleen hakeutua koronarokotuksiin.

75–79-vuotiaista on nyt rokotettu lähes 70 prosenttia, ja 70–74-vuotiaista lähes 30 prosenttia.

Vilkkaimmin rokotuksissa käyvät parhaillaan 70–74-vuotiaat. Kymsoten mukaan kaikkien yli 70-vuotiaiden rokotukset saadaan valmiiksi huhtikuun puoliväliin mennessä.

Ensi viikolla edessä suurin rokotusurakka tähän mennessä

Kymsote jatkaa koronarokotuksia heti pääsiäisen jälkeen. Ensi viikolla on nelipäiväisestä viikosta huolimatta luvassa tähän asti suurin rokotusurakka, sillä suunnitelmissa on antaa lähes 5 000 rokotusta viikossa.

– Kymenlaakson kuntien välillä on jonkin verran eroja rokotuskattavuudessa. Seuraamme rokotusten etenemistä tarkasti ja tasapuolisuuden toteutumiseksi ohjaamme resursseja tarpeen mukaan eri paikkoihin, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa tiedotteessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ensi viikolla avataan lisää rokotuslinjoja Kauppakeskus Hansan rokotuspisteeseen Kouvolaan.

Ajanvaraus käy vilkkaana

Koronarokotusten ajanvaraus niin puhelimitse kuin sähköisestikin käy edelleen vilkkaana Kymsotessa.

Tiedotteen mukaan puhelinajanvarauksessa on ollut ruuhkia, minkä vuoksi asiakkaita pyydetään odottamaan takaisinsoittoa rauhassa. Takaisinsoittoja tehdään myös huomenna pitkäperjantaina.

Kymsoten mukaan sähköinen ajanvaraus on toiminut hyvin. Sen kautta on tehty ajanvarauksia jo lähes 10 000.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka