"Samasta illanvietosta yli 10 tartuntaa" – Kymenlaakson koronatartuntojen määrä on liki kaksinkertaistunut viikon aikana

Maakunta jatkaa leviämisvaiheessa. Yläkoulujen etäopetusta tarkastellaan kuntakohtaisesti tarvittaessa.

Joonas Heinonen

Kymenlaakso jatkaa koronavirustilanteessa leviämisvaiheessa, ja tilanne on vaikeutunut merkittävästi viimeisen kahden viikon aikana, Kymsote kertoo tiedotteessaan.

Eri puolilla Kymenlaaksoa on esiintynyt erillisiä pieniä tartuntaryppäitä, ja tartuntojen lisääntymisessä herkästi tartuttavien muuntovirusten osuus on merkittävässä roolissa.

Viimeisen seitsemän päivän aikana Kymenlaaksossa on todettu 114 uutta koronavirustartuntaa. Kasvu on ollut nopeaa, sillä edellisten seitsemän päivän aikana määrä oli 62.

Keskiviikkona Kymsote varmisti 22 uutta tartuntaa alueellaan. Sairaalahoidossa on kuusi koronaviruspotilasta.

Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut lähelle 100, ja se on nyt 94,5. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on edelleen kasvanut ja on nyt 3,2 prosenttia. Muuntovirusepäilyjä on kahdessa tapauksessa kolmesta.

Kolme neljästä tartunnasta pystytään jäljittämään tällä hetkellä

Tartuntojen jäljitettävyys on heikentynyt, mutta on edelleen hyvällä tasolla: 75 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään, Kymsote kertoo.

Vaikka tartunnan jäljitys on edelleen Kymenlaaksossa hyvällä tasolla, niin tartunnanjäljitys on kuormittunut, sillä ryppäissä on ollut isojakin altistusmääriä. Kymsote on lisännyt resursseja tartunnanjäljitykseen, mutta silti yhteydenotoissa altistuneisiin voi olla viiveitä.

Uusista tartunnoista merkittävä osa on 10–20-vuotiailla ja 20–30-vuotiailla. Nuorimpien tartunnat tulevat pääosin kotoa.

Nuorilla aikuisilla tartuntaryppäitä on syntynyt esimerkiksi yksityisistä illanvietoista ja kaveriporukoiden kokoontumisista. Lisäksi pieniä ryppäitä on syntynyt myös työpaikoilla eri ikäisillä.

– Nuorten ja nuorten aikuisten illanvietot ovat selkeästi olleet nyt esillä, ja kokoontumissuosituksetkin niissä tuppaa unohtumaan. Yksikin tällainen on johtanut yli kymmeneen tartuntaan samasta illanvietosta. Tämä on erinomainen osoitus sitä, että vaikka miten ajattelemme, että ketä se nyt haittaa, jos hieman omalla porukalla juhlitaan, niin kokoontumiset pitää nyt unohtaa, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Suosituksiin ei muutoksia – Tartuntalain pykälien toimeenpanosta keskustelua

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia tällä hetkellä voimassa oleviin alueellisiin suosituksiin. Opetuksen järjestämiseen liittyvistä suosituksista käytiin keskustelua.

Ryhmä linjasi, ettei Kymenlaakson tartuntatilanne tällä hetkellä edellytä kaikkiin kuntiin yhteistä suositusta yläkoulujen siirtämiseen etäopetukseen. Tilannetta tarkastellaan koulu- ja kuntakohtaisesti ja ratkaisuja etäopetukseen siirrosta voidaan tehdä paikallisen tartuntatautitilanteen mukaan tarvittaessa nopealla aikataululla. Tällä hetkellä Haminassa yläkoulut ovat etäopetuksessa Kymsoten yksilöjaoston tekemän päätöksen mukaisesti.

Ryhmän suosituksen mukaan toisten asteen opetuksessa voi toteuttaa hallittua välttämätöntä lähiopetusta. Lähiopetuksen järjestelyt toteutetaan ja päätetään kuntakohtaisesti. Lähiopetukseen voi ottaa vain sen verran oppilaita, että turvavälit ja terveysturvallisuus voidaan tosiasiallisesti toteuttaa.

Päätökset ja tarkemmat ohjeet opetuksen järjestämisestä tehdään kunnissa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka