Haminan kaupunki teki muhkean tuloksen – Ylijäämää kertyi 8,7 miljoonaa euroa, joka on enemmän kuin kertaakaan vuoden 2003 kuntaliitoksen jälkeen

Korona toi kaupungille valtion tukina euroja, mutta tulevaisuudessa luvassa on myös laskuja.

Haminan kaupunki kuittasi viime vuodelta peräti 8,7 miljoonan euron ylijäämän. Kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan kyseessä on paras tulos vuonna 2003 tapahtuneen Haminan ja Vehkalahden kuntaliitoksen jälkeen. Karkeasti arvioiden tuloksesta on hänen mukaansa vajaa puolet erilaisia koronatukia, loput verotulojen kasvua ja talouden hyvää hoitoa.

Miljoonatuloksesta huolimatta kaupungin tiistaisessa tilinpäätösinfossa muistutettiin maltin tärkeydestä myös tulevassa kaupungin rahankäytössä. Euroja tullaan tarvitsemaan koronapandemian aiheuttamien kulujen kattamiseen tulevaisuudessa.

– Viime vuonna ylijäämää kertyi tosiaan hyvin, mutta tässä koronatilanteessa pitää kertyäkin. Valtio tuki kuntia massiivisesti, mutta väistämättä on edessä valtiontalouden sopeuttamistarpeita jo lähivuosina ja sitä kautta kunnille tulee varmasti laskua muun muassa valtionosuusleikkauksina. On siis erittäin tärkeää tässä tilanteessa, että kaupungin taseeseen kertyy puskuria, tilinpäätöstä esitellyt talousjohtaja Olli Vilen totesi.

14,2 miljoonan puskuri

Haminan taseen ylijäämä on 14,2 miljoonaa euroa. Hamina on lähtenyt siitä, että kuluva vuosi ja seuraavat kaksi suunnitelmavuotta ylijäämää edelleen kertyy. Tosin korona aiheuttaa Vilenin mukaan tavoitteelle tiettyä epävarmuutta.

Aivan pelkäksi puskuriksi kaupunki ei ylijäämäkertymää aio sijoittaa, vaan tavoitteena on kaupungin lainamäärän pienentäminen, johon myös ylijäämää voidaan kohdentaa muiden sisään tulleiden eurojen kanssa.

– Viime vuonna kaupungin lainamäärä pieneni 2,6 miljoonaa euroa. Oleellista on, että sitä ei kuitenkaan tehty kassan kautta, vaan myös rahavarat kasvoivat 6,5 miljoonaa euroa. Meillä olisi ollut mahdollisuus lyhentää velkamäärää enemmänkin ja tänä vuonna tähän kiinnitetään edelleen huomiota ja lainaa lyhennetään mahdollisuuksien mukaan.

Viime vuonna ylijäämää kertyi tosiaan hyvin, mutta tässä koronatilanteessa pitää kertyäkin.

Olli Vilen

Haminalla oli lainaa viime vuoden lopussa 84,5 miljoonaa euroa.

Kaupungin toimintakate heikkeni viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa eli 2,0 prosenttia. Vilen kuitenkin muistutti, että kehitys Haminassa oli toimintakatteen osalta kuntien keskimääräistä tilinpäätöskehitystä parempi, sillä ennusteiden mukaan kuntien toimintakatteet laskivat keskimäärin 3,1 prosenttia.

Verotulot kasvoivat Haminassa edellisvuodesta yli 3,7 miljoonaa euroa.

Maksettavaakin tulossa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd.) totesi kaupungin hyvän tuloksen johtuvan valtionosuuksien ja verotulojen kasvun lisäksi myös kaupungin hyvästä taloudenpidosta.

– Meillä on kyllä ollut menokuriakin. Tulos on siis hyvä, mutta kuitenkaan suurta aihetta riemuun ei ole. Meidän väestömme ikääntyy ja vähenee, jolloin sote-menot kasvavat. Siinä meillä on suuri ratkaistava ongelma. Lisäksi työttömyys, yksinäisyys ja syrjäytyneisyys ovat lisääntyneet. Ja koska koronakaan ei vielä ole ohi, meillä on varmasti tulevaisuudessa maksettavaa laskua, Erkkilä totesi.

Hän nosti myös esiin Haminan tyytymättömyyden Kymsoten toimintaan, joskin parantumistakin on suhteissa tapahtunut.

– .Kymsote ei onnistunut toisenakaan toimintavuotena vakuuttamaan haminalaisia, vaan vanhuspalveluista ja kiirevastaanoton aukioloajoista käytiin kiivasta keskustelua. Siitä olen kuitenkin iloinen, että saatiin meitä tyydyttävä palvelusopimus tälle vuodelle laadittua.

Puskuri on happipullo

Sekä kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Vesa Koskiaho (kesk.) että toinen varapuheenjohtaja Milko Niemi (kok.) olivat myös tyytyväisiä hyvän taloudellisen tuloksen mukanaan tuomaan puskurin vahvistumiseen.

– On hyvä, että meillä on 14,2 miljoonaa euroa puskuria. Se on hyvä turva, jos pää painuu välillä pinnan alle, niin meillä on nyt aika iso happipullo. Toivottavasti se on tulevaisuudessa isompikin, kasvatetaan vaan sitä ja lyhennetään lisäksi velkaa, Niemi totesi.

Haminan viime vuoden investointeja

Vesihuollon saneeraus ja uusiminen 3,8 Me

Uusi paloasema 2,9 Me

Aluepalvelujen investoinnit 2,4 Me

Tervasaaren laituri 1,1 Me

Mainos: Kaakon Kamarimusiikki Ry

Mainos: Kaakon Kamarimusiikki Ry

Kaakon festivaalilta kohokohtia joka makuun!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka