Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yli 70-vuotiaiden rokotukset käynnissä – "Jos minulle tarjottaisiin Astra Zenecaa, olisin itse valmis ottamaan sen," Kymsoten johtajaylilääkäri sanoo kysymyksiä herättäneestä rokotteesta

Rokotetta ei voi valita. Kymenlaaksolaisille annetaan myös Astra Zeneca -rokotteita.

Joukkorokotukset ovat käynnissä rokotuspisteissä eri puolilla Kymenlaaksoa. Jussi Lopperi

Johanna Tenovirta

Koronarokotukset ovat Kymenlaaksossa käynnissä kaikille yli 70-vuotiaille. Koronarokotusten ajanvaraus 70 vuotta täyttäneille avautui keskiviikkona ja rokotukset alkoivat saman tien.

Rokotusten ajanvarauksen avaaminen 70–74-vuotiaiden ryhmälle näkyi Kymsoten mukaan heti vilkkaana niin sähköisessä ajanvarauksessa kuin puhelinajanvarauksessakin. Kaikkiaan rokotusaikojen varauksia on tehty sähköisesti jo 8 730.

70 vuotta täyttäneet ja kaikki tätä vanhemmat voivat edelleen varata aikoja koronarokotuksiin.

Kymenlaaksossa oli perjantaihin mennessä annettu 29 874 koronarokotusta, joista 3 756 on toista rokotetta. Yli 80-vuotiaita kymenlaaksolaisia on rokotettu 10 559, mikä tarkoittaa noin 80 prosenttia ikäryhmästä. Suunnitelmien mukaan kaikki 70 vuotta täyttäneet kymenlaaksolaiset saavat koronarokotteen ensimmäisen annoksen huhtikuun puoliväliin mennessä.

Linjoja on lisätty rokotuspaikoilla

Joukkorokotukset ovat käynnissä rokotuspisteissä eri puolilla Kymenlaaksoa. Ikäryhmän laajentuessa rokotuspisteissä olevia Kymsote on lisännyt rokotuslinjoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päätti keskiviikkona, että koronarokotuksia Astra Zenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä ensi maanantaista alkaen.

THL:n mukaan Astra Zenecan rokote sopii kaikille 65 vuotta täyttäneille. Sairausperusteisia rajoitteita rokotteen antamiselle tällä hetkellä ole. Uudet tutkimustulokset Astra Zeneca -rokotteesta osoittavat, että rokote on yhtä tehokas kuin mRNA-rokotteet. Teho vakavaa tautia vastaan on lähes sata prosenttia.

Luotamme terveysviranomaisiin.

Marja-Liisa Mäntymaa

Kymsote ottaa Astra Zenecan käyttöön viikon keskeytyksen jälkeen 65 vuotta täyttäneiden rokotuksissa.

– Käytämme tehokkaasti THL:n ohjeiden mukaisesti kaikki rokotevalmisteet, joita olemme saaneet ja tulemme jatkossa saamaan. On tärkeää, että kymenlaaksolaisten rokotukset etenevät, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

"Olisin valmis ottamaan Astra Zenecan"

Alle 65-vuotiaiden Astra Zenecan toisen annoksen antamisesta THL antaa ohjeet myöhemmin.

Astra Zenecan lisäksi Kymsotessa käytetään tällä hetkellä BioNTechin ja Pfizerin rokotetta Comirnaty. Kymsotella on käytössään myös pieniä määriä Modernan rokotetta. Se soveltuu ominaisuuksiltaan liikkuvaan rokotustyöhön. Tämän vuoksi sitä on käytetty esimerkiksi kotihoidossa.

Rokotettava ei voi valita, mitä rokotevalmistetta saa, mutta halutessaan hän saa tiedon rokotevalmisteesta ajanvarauksen yhteydessä. Ensi maanantaina Kymsoten rokotuspisteissä on käytössä Astra Zenecan valmiste.

Astra Zenecaan liittyen Kymsote on saanut jonkin verran palautetta ja kysymyksiä rokotevalmisteen turvallisuudesta, koska rokotteeseen on liittynyt useita THL:n ohjeita. THL:n päätös Astra Zenecan ja muidenkin rokotusvalmisteiden kohdalla perustuu Mäntymaan mukaan tutkittuun tietoon.

– Luotamme terveysviranomaisiin. Jos minulle tarjottaisiin Astra Zenecaa, olisin itse valmis ottamaan sen olkavarteen. Tosin en vielä ikäni puolesta ole rokotusvuorossa, hän sanoo.

Riskiryhmään kuuluvien rokotukset keskeytyneet

Viikko sitten perjantaina Kymsote perui THL:n päätöksen jälkeen sairaudelliseen 1. riskiryhmään kuuluvien 18–69-vuotiaiden rokotusajat. Rokotusajat peruttiin tältä viikolta. Myös ensi viikon maanantain ajat on peruttu. Kymsote on ollut yhteydessä ajan varanneisiin, joita on noin kaksituhatta. Heille ilmoitetaan, kun ajanvaraus on jälleen mahdollista. Tällä hetkellä ajanvaraus ei ole auki tälle ryhmälle.

Poikkeuksena ovat tähän ryhmään kuuluvat 65–69-vuotiaat, joiden aika on peruttu. Heihin ollaan suoraan yhteydessä ja heidän kohdallaan rokotukset jatkuvat.

Sairauden tai tilan perusteella 1. riskiryhmään ja myös 2. riskiryhmään kuuluvien rokotukset pyritään aloittamaan mahdollisimman pian, kun rokotesaatavuus varmistuu, Kymsote kertoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka