Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Koronarokotuspiste perustetaan myös Karhulaan –  Kymsotessa valmistaudutaan nyt joukkorokotusten aloittamiseen

85 vuotta täyttäneiden rokotukset alkavat ensi viikolla. Seuraava rokotettavien ikäryhmä on 80–84-vuotiaat, joiden ajanvaraus alkaa viikolla 10, ja rokotukset viikolla 11.

Kymsote valmistelee tällä hetkellä rokotuspisteitä joukkorokotusten aloittamista varten. Kuvituskuva. Anton Soinne

Kanerva Jalarvo

Joukkorokotusten valmistelut ovat käynnissä eri puolilla Kymenlaaksoa.

Kotkassa rokotukset käynnistyvät kauppakeskus Pasaatiin perustetussa rokotuspisteessä. Lisäksi Kymsote on päättänyt perustaa Kotkaan toisen rokotuspisteen, joka sijaitsee Karhulassa. Kymsoten tiedotteen mukaan parhaillaan selvitetään muun muassa Karhulan seurakuntakeskuksen tilojen soveltuvuutta rokotuspisteeksi.

Kymsoten tiedotteessa kerrotaan, että rokotuspisteiksi harkittiin alun perin terveysasemia tai kahta suurta rokotuspistettä koko Kymsoten alueella. Rokotteiden saatavuus on kuitenkin alussa epävarmaa ja vaihtelevaa, minkä vuoksi esimerkiksi suurien hallien käyttöönottoa ei lähdetty suunnittelemaan.

Joukkorokotusten järjestäminen käy Kymsoten mukaan sujuvammin, kun rokotukset hajautetaan harvempiin paikkoihin. Tämä mahdollistaa myös rokotusten nopeamman läpimenoajan.

Muiden kuntien rokotuspisteiden osoitetiedot löytyvät tämän jutun lopusta.

Rokoteajanvaraus käynnistyi keskiviikkona

Joukkorokotukset alkavat ensi viikon torstaina 25. helmikuuta. Ensimmäiseksi koronarokotusta tarjotaan 85 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen ja samassa taloudessa asuville. Tämän ryhmän ajanvaraus alkoi keskiviikkona.

Muihin ikäryhmiin kuuluvat eivät voi vielä varata koronarokotusaikoja.

Seuraava rokotettavien ikäryhmä on 80–84-vuotiaat, joiden ajanvaraus alkaa viikolla 10, ja rokotukset viikolla 11. Kymsoten mukaan asiasta tiedotetaan myöhemmin tarkemmin. Tälle ikääntyneiden ryhmälle lähetään myös kirje, jossa annetaan tietoa koronarokotuksista ja ohjeet ajanvarauksesta. Rokotusta tarjotaan samalla myös näiden ikääntyneiden omaishoitajille ja samassa taloudessa asuville.

Kaikki riippuu rokotteiden saatavuudesta

Kymsoten tiedotteen mukaan koronarokotetta saadaan Suomeen vähitellen. Rokotteiden myyntiluvat asettavat ehtoja niiden käytölle, minkä vuoksi rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille ryhmille.

– Joukkorokotusten suunnittelussa rokotteiden saatavuus eli määrä ja rokotevalmiste vaikuttavat kaikkeen: Ketä rokotetaan ja missä. Rokotuspisteissä ei voi turvallisuussyistä rokottaa samaan aikaan eri rokotevalmisteilla. Esimerkiksi ikääntyneiden rokotukseen sopiva Pfizer-rokote on hankalimmin käsiteltävä, mikä puoltaa harvoja rokotuspaikkoja mieluiten terveydenhuollon yksiköissä, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo tiedotteessa.

Kymsotessa on ollut alusta asti käytössä Pfizerin ja Biontechin rokote. Tällä viikolla on saatu myös sekä Astra-Zenecan että Modernan rokotteita. Astra-Zenecan rokotetta tullaan käyttämään kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän linjauksen mukaisesti alle 70-vuotiaiden rokotuksissa. Modernan rokote puolestaan sopii myös ikääntyneille, ja se soveltuu muita valmisteita paremmin myös liikkuvaan rokotustyöhön.

Yhteensä annettu noin 11 700 koronarokotusta

Kymenlaaksossa on tähän mennessä annettu yhteensä 11 699 koronarokotusta. Näistä reilu 3 130 on niin sanottua kakkosrokotetta.

Kymsotessa on rokotettu rokotusjärjestyksen mukaisesti ensimmäisenä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

Rokotukset käynnistyvät seuraavissa paikoissa:

Hamina

Haminan sairaala, Reutsinkatu 1, Hamina (pääovi, röntgenin tilat)

Kotka

Kauppakeskus Pasaatin liiketila, Kirkkokatu 7, Kotka (sisäänkäynti suoraan Kirkkokadulta, entiset Nissenin tilat)

Lisäksi Kymsote on päättänyt perustaa Kotkaan toisen rokotuspisteen Karhulaan

Kouvola

Marjoniemen terveysasema, Marjoniementie 10, Kouvola

Keltakankaan terveysasema, Sairaalankaari 15 A, Keltakangas

Miehikkälä

Miehikkälän terveysasema, Keskustie 1 A 4, Miehikkälä

Pyhtää

Pyhtään terveysasema, Huutjärventie 14, Siltakylä Virolahti

Virolahti

Virolahden terveysasema, Itätie 13, Virolahti

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka