Kymenlaakson koronaryhmä suosittelee kaikkien hallituksen linjaamien keinojen ottamista käyttöön – Avi ei toistaiseksi näe tarvetta kuntosalien sulkemiseen

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä käsitteli hallituksen suosituksia perjantaina. Päätökset rajoituksista tehdään kunnissa ja aluehallintovirastossa. Haminassa elokuvateatteri avautuu viikoksi.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee Kymenlaaksoon samoja rajoituksia kuin koronan leviämisalueille. Kaikkea tarpeetonta kokoontumista tulisi välttää. Arkistokuva keväältä, jolloin kauppakeskus Pasaatissa poistettiin käytöstä yleisen tilan istuintaso. Raimo Eerola

Tiina Katajisto ja STT–STT

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui perjantaiaamuna käsittelemään hallituksen torstaina tekemiä linjauksia koronan leviämisen ehkäisyssä.

Hallitus suositteli kiihtymisvaiheessa oleville maakunnille eli myös Kymenlaaksolle rajoitusten käyttöön ottamista ajalle 8.–28. maaliskuuta. Siihen asti voimassa ovat nykyiset suositukset ja rajoitukset.

Vaikka terveydenhuollon kantokyky on Kymenlaaksossa Kymsoten mukaan hyvä, maakunnassa ollaan huolestuneita muiden alueiden ja erityisesti pääkaupunkiseudun merkittävästi huonontuneesta koronatilanteesta.

– Valtion ohjaus oli selkeä, että kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla on nyt tärkeä ennakoida. Samalla on pidettävä mielessä, että tilanne Kymenlaaksossakin voi huonontua nopeasti, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Vaikka tilanteemme on parantunut viime viikkoina, niin olemme Kymenlaaksossa valmiit tähän puristukseen. Samaa toivomme toki kaikilta muilta alueilta, Mäntymaa jatkaa.

Rajoituspäätökset avilta ja kunnista

Koronakoordinaatioryhmä päätti muuttaa kokoontumissuositustaan. Ryhmän suositus on, ettei yli 6 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia järjestetä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päättää tarvittaessa kokoontumisrajoituksista, joihin kuuluvat kaikki tapahtumat ja julkiset kokoontumiset.

Alueelliset päätökset suositusten perusteella tehtävistä rajoituksista tehdään kunnissa ja aluehallintovirastossa.

Ravintolatoiminnan rajoituksista päättävät hallitus ja eduskunta.

Yksimieliset päätökset

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo koronaryhmän olleen yksimielinen päättäessään suosituksista.

– Ensi viikko jatkuu voimassa olevilla rajoitteilla, muutokset tulevat voimaan 8. maaliskuuta.

Torstaina vallinnut epäselvyys hallituksen lausunnoista oli helpottanut.

– Vaikeatkin ohjeet selkiytyvät, kun niitä pohditaan porukalla, Sirviö toteaa.

Kotkassa yläkoululaiset käyvät vielä kouluilla

Kotka ennätti perjantaina tiedottaa, että yläkoululaiset palaavat talvilomalta 8. maaliskuuta kouluun normaalisti. Yläkoululaiset ovat koulussa päivän tai kaksi ja tänä aikana järjestetään muun muassa kannettavien tietokoneiden luovutus ja kouluruokailuun liittyvät järjestelyt ennen siirtymistä etäopetukseen.

Haminassa vastaavaa järjestelyä ei ole tulossa, vaan yläkoululaiset jäävät etäopetukseen loman jälkeen maanantaista alkaen.

Elokuvateatteri viikoksi auki

Haminan kaupunginjohtajan Hannu Muhosen mukaan Haminassakin otetaan kaikki suositellut rajoitukset käyttöön.

– Ainoa auki jäänyt asia oli, mitä tapahtuu ei-kunnallisille liikuntapaikoille, kuten kuntosaleille, Muhonen sanoo.

Avi ennätti tiedottaa asiasta iltapäivällä: Kymenlaaksoon ei olla suunnittelemassa yksityisten liikuntapaikkojen sulkemista. Muhonen on uutisesta tyytyväinen.

Haminassa ehditään avata ensi maanantaina viikon ajaksi elokuvateatteri ja kirjastoauto.

– Ne toimivat talvilomaviikon ajan ja menevät kiinni 8. maaliskuuta, Muhonen vahvistaa.

Koronaryhmän antamat suositukset:

– Julkiset tilat, kuten urheilu- ja liikuntatilat sekä nuorisotalot suljetaan yleisöltä. Kuntouttavaa ja erityisryhmien liikuntatoimintaa voi jatkaa yksilö- ja pienryhmätoimintana turvaohjeet huomioiden erikseen määritellyille ryhmille.

– Kirjastoissa lainaus- ja palautustoimintaa jatketaan siten, että suositeltu asiointiaika kirjastossa on kerrallaan maksimissaan 15 minuuttia. Kirjastojen lukusalit ja ryhmätyöskentelytilat suljetaan ja kirjastoautojen liikennöinti keskeytetään.

– Museot ovat avoinna kävijämäärää rajoittaen siten, että kahden metrin turvavälin voi tosiasiallisesti toteuttaa.

– Alakouluikäisten harrastustoimintaa voi jatkaa siten, että toiminnassa voidaan tosiasiallisesti noudattaa turvavälejä. Yläkouluikäisten ja sitä vanhempien nuorten ja aikuisten harrastustoiminta keskeytetään, pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti. Kansalaisopisto noudattaa toiminnassaan harrastustoiminnan rajoituksia.

– Peli- ja ottelutoiminta, pois lukien ammattilais- ja huippu-urheilu aiemmin määritellyn mukaisesti keskeytetään kaiken ikäisiltä.

– Yläkoulut siirretään etäopetukseen, pois lukien erityistä tukea tarvitsevat.

– 2. aste ja korkeakoulut siirretään etäopetukseen, pois lukien välttämätön lähiopetus. Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan aikataulun mukaisesti.

– Alakoulut jatkavat lähiopetuksessa ja varhaiskasvatus toimii normaalisti.

– Alueella on voimassa laaja etätyö- ja maskisuositus.

– Kymenlaaksossa suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä ja etätöitä.

– Kymsote jatkaa vierailukieltoja sairaaloissa maaliskuun ajan.

– Asumispalvelujen vierailuohjeet ovat voimassa maaliskuun ajan.

Kylpylät ja sisäleikkipaikat kiinni pääkaupunkiseudulla

Etelä-Suomen avi määräsi perjantaina asiakastiloja suljettavaksi pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueella ajalle 1.–14. maaliskuuta.

Päätös perustuu tartuntatautilain väliaikaiseen pykälään 58 g, jolla rajoitus voidaan määrätä enintään kahden viikon ajaksi. Päätös koskee muun muassa ryhmäliikuntatiloja, yleisiä saunoja, kylpylöitä, tanssipaikkoja, teemapuistoja, sisäleikkipuistoja ja -paikkoja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Jo nyt koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asiakastiloissa pitää varmistaa, että lähikontaktit voi todella välttää. Sisätiloissa velvollisuus koskee yli 10 hengen tiloja ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 hengen tiloja.

Vastaavanlaisia päätöksiä valmistellaan myös muille Etelä-Suomen sairaanhoitopiirien alueille, ja ne on tarkoitus julkaista ensi viikon aikana. Uudet velvoitteet tulisivat voimaan myös Kymenlaaksossa.

Virasto myös kertoi, että valmisteilla on päätöksiä, joilla koko Etelä-Suomen alueen oppilaitokset aiotaan sulkea. Peruskoulujen alaluokat ja erityistä tukea tarvitsevat oppilaat jatkavat kuitenkin lähiopetuksessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka