Monelle on epäselvää, missä vaiheessa yli 70-vuotiaat riskiryhmäläiset rokotetaan – Kaikki yli 70-vuotiaat kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään ja heidät rokotetaan ikäjärjestyksessä, Kymsote vastaa

Alle 80-vuotiaille ei lähetetä kirjettä rokotuksista, he saavat tiedon omasta rokotusvuorostaan seuraamalla Kymsoten omia kanavia ja tiedotusvälineitä.

Yli 70-vuotiaat rokotetaan rokotusjärjestyksen mukaisesti ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan. Arkistokuva. Katja Luoma

Johanna Vehkaluoto

Kymen Sanomiin on tullut lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat miettineet, missä vaiheessa yli 70-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat ihmiset rokotetaan, koska asia ei ole selvinnyt heille Kymsoten rokotusaikatauluista.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ymmärtää ihmettelyn ja hämmennyksen.

– Kyllä me Kymenlaaksossa noudatamme THL:n ohjeita rokotusjärjestyksestä. Kun tässä on nyt iäkkäimpien ryhmien kanssa samaan aikaan alkamassa sairaudelliseen riskiryhmään kuuluvien rokotukset, niin syntyy varmasti kysymyksiä.

Rokotusjärjestyksessä yli 70-vuotiaat kuuluvat kaikki riskiryhmään ikänsä perusteella ja heidän rokotuksensa etenevät ikäjärjestyksessä vanhimmista nuorimpiin. Sairaudellisen riskitekijän perusteella olevaa jaottelua ei heillä ole.

– Rokotusjärjestystä noudatetaan kyllä tarkkaan, ja siinä toki yli 70-vuotiaat tulevat ennen muita riskiryhmiä. Poikkeus on kuitenkin siinä, että jos käytössä on vain osalle sopivaa rokotevalmistetta, niin sitä voidaan antaa sille ryhmälle, jolle se sopii, vaikka järjestyksessä aikaisemmin ollut ryhmä ei olisi rokotettu. Haluamme joka tapauksessa antaa kaikki rokotteet mahdollisimman nopeasti, kun niitä saadaan.

Kymsote aloittaa rokotukset 70-80-vuotiaille heti, kun heille sopivaa rokotetta on riittävästi käytettävissä.

Alle 80-vuotiaille ei lähetetä kirjettä

Alle 80-vuotiaille ei lähetetä kirjettä kotiin, kuten lähetettiin vanhemmille ikäryhmille. Sen sijaan 70-80-vuotiaiden rokotusten ja ajanvarauksen käynnistymisestä tiedotetaan Kymsoten Koronainfossa ja Facebook-sivulla, mediassa ja ilmoituksilla eri viestintäkanavissa. Tieto löytyy myös kaupunkien viestintäkanavien kautta.

– Kirjeet kohdennettiin ikäryhmille, jotka eivät ehkä olen niin hyvin tavoitettavissa yleisellä viestinnällä ja ilmoittelulla. Toki muissakin ryhmissä on heitä, jotka eivät lue lehtiä, käy verkkosivuilla tai seuraa sosiaalisen median kanavia, mutta kasvatamme koko ajan tarpeiden mukaisesti viestintäkeinoja. Seuraamme esimerkiksi, miten kussakin ryhmässä rokotukset edistyvät ja jos jossain ryhmässä ajanvarauksen aktiivisuus olisi huomattavan pientä, niin silloin lisäämme entisestään viestintää heille, sanoo viestintäjohtajaAnni Björklund.

– Koska olemme yhteisen asian äärellä, niin toki on toivottavaa, että muistetaan myös jokainen itse vinkata läheisille ja ystäville, kun tämän rokotusvuoro on, ja tukea tarpeen mukaan ajanvarauksessa ja rokotukseen pääsemisessä. Huolehditaan siis yhdessä, että jokainen rokotuksen haluava sellaisen myös omalla vuorollaan saa.

Kymenlaaksolaiset saavat tietoa rokotuksista netistä Kymsoten koronainfon sivuilta. Rokotusjärjestys THL:n sivuilla.

Lisätty juttuun Marja-Liisa Mäntymaan ja Anni Björklundin kommentteja klo 13.24.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka