Lähes 8 000 kymenlaaksolaista on käynyt koronan joukkorokotuksissa – Arvion mukaan 75–79 -vuotiaiden ajanvaraus alkaa vielä maaliskuun aikana

Joihinkin riskiryhmiin kuuluvista potilasryhmistä on oltu yhteydessä suoraan erikoissairaanhoidon puolelta, esimerkiksi dialyysihoitoa saavat noin 50 asiakasta on rokotettu Kymenlaakson keskussairaalassa.

oukkorokotukset ovat nyt olleet käynnissä yli kaksi viikkoa ja niissä on nyt käynyt 7 949 kymenlaaksolaista. Arkistokuva. Marko Kauko

Johanna Vehkaluoto

Koronarokotukset etenevät Kymenlaaksossa. Joukkorokotukset ovat nyt olleet käynnissä yli kaksi viikkoa ja niissä on nyt käynyt 7 949 kymenlaaksolaista.

Ensimmäisenä on rokotettu 85 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia, ja heidän rokotuksensa jatkuvat edelleen.

– Tällä viikolla olemme aloittaneet 80 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien rokotukset. Ryhmään kuuluvat myös yli 80-vuotiaiden omaishoitajat ja samassa taloudessa asuvat, yli 70-vuotiaat, kerrotaan Kymsoten tiedotteessa.

Rokotuksia on myös aloitettu antaa myös sairautensa vuoksi ensimmäiseen riskiryhmään kuuluville 65–69 -vuotiaille.

Kymenlaaksossa rokotuksissa on priorisoitu asumispalveluiden ja kotihoidon iäkkäitä asiakkaita.

– Ikääntyneitä kymenlaaksolaisia on saatu jo varsin kattavasti rokotettua muun muassa hoivakodeissa. Tehostetun palveluasumisen ja tavallisen palveluasumisen asukkaat on jo rokotettu ensimmäisen rokotteen osalta, heitä on rokotettu yhteensä 3260.

Säännöllisen kotihoidon iäkkäistä asiakkaista ja veteraaneista on rokotettu jo suuri osa, 1250 rokotusta.

Kaikki yli 70-vuotiaat kuuluvat riskiryhmään

Joukkorokotuksissa edetään ikääntyneimmistä nuorempiin. Kaikki yli 70-vuotiaat kuuluvat jo pelkästään ikänsä puolesta koronavirustaudin riskiryhmään, heidän kohdallaan sairauksilla tai diagnooseilla ei ole vaikutusta rokotusjärjestykseen.

– Rokotuksia tarjotaan tällä hetkellä yli 80-vuotiaille. Tavoitteena on, että saatavat rokotemäärät kasvavat ja 70–80 -vuotiaiden rokotukset saadaan aloitettua mahdollisimman pian. Arvion mukaan 75–79 -vuotiaiden ajanvaraus alkaa vielä maaliskuun aikana.

Kymsoteen on tullut paljon palautetta siitä, onko 70–80 -vuotiaat unohdettu.

– Ei ole. Hämmennys johtuu siitä, että rokotusjärjestykseen on tehty poikkeus ja tällä viikolla on aloitettu rokotukset alle 70-vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Heistä rokotusta on tarjottu ikäryhmälle 65–69 -vuotiaat.

Syynä muutokseen on ollut se, että Kymsotessa on saatavilla rokotevalmistetta, joka ei ole soveltunut yli 70-vuotiaiden rokotuksiin.

Rokotettavien joukko laajenee

Rokotettavien joukko laajenee sairauden vuoksi 1. riskiryhmään kuuluviin 60–64 -vuotiaisiin.

– Rokotusaikoja voivat nyt varata, yli 80-vuotiaiden lisäksi, myös 60–69 -vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustartunnalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Sellaisia sairauksia tai tiloja ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä.

– Joihinkin näistä potilasryhmistä on oltu yhteydessä suoraan erikoissairaanhoidon puolelta, dialyysihoitoa saavat noin 50 asiakasta on rokotettu Kymenlaakson keskussairaalassa.

Yli 80-vuotiaiden rokotukset jatkuvat

Koronarokotusten ajanvaraus 80 vuotta täyttäneille avautui maanantaiaamuna, jolloin puhelinajanvaraus alkoi heti vilkkaana. Esimerkiksi Kotkan ajanvarausnumeroon soitettiin pelkästään ensimmäisen tunnin aikana kello 8–9 lähes 600 soittoa.

THL:n nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR linjasi tällä viikolla, että Astra Zenecan koronarokotteella voidaan rokottaa myös ikääntyneitä, mutta käytännön syistä KRAR suosittelee, että 70 vuotta täyttäneiden rokotuksia jatkettaisiin toistaiseksi entiseen tapaan mRNA-rokotteilla.

– Tällä hetkellä Astra Zeneca -rokotettakin saadaan kuitenkin niin vähän, että sillä ei ratkaista 70–80 -vuotiaiden rokotuksia. Tähän ikäryhmään kuuluvia on Kymenlaaksossa lähes 22 000 ja rokoteannoksia tarvitaan kaksi kertaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka