Lentokentälle saapuville tiukat toimintaohjeet – Julkisen liikenteen käyttö kielletty, kotiin valtion maksamalla kyydillä

Paluumatkustajat täyttävät jo ennen koneeseen nousua lomakkeen, jossa he kertovat, minne ovat menossa, millä kuljetuksella sekä sen, onko heillä mahdollisia oireita. Tilapäisasuntoihin ohjataan sellaisia tulijoita, jotka eivät pääse siirtymään kotikaranteeniin.

Hallitus on terästäytynyt ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien karanteenikäytännöissä. Perjantaina linjattiin, että kaikkien Suomeen ulkomailta palaavien matkustajien tulee olla kaksi viikkoa karanteenissa ja karanteeni alkaa jo lentokentältä.

Lähtökohtaisesti karanteeniin mennään kotiin, mutta julkisten liikennevälineiden käyttö on ulkomailta tulevilta matkustajilta kielletty. Varsinaista vartiointijärjestelmää julkisten käytölle tai karanteenin noudattamiselle ei ole, mutta perjantaina puoli viiden aikaan lähijunien pysähtyminen lentoasemalla lopetettiin.

Niille palaajille, joilla omaa kyytiä kotiin ei ole, valtio kustantaa linja-auto- tai taksikyydin kotiin saakka, kertoi valtioneuvoston turvallisuusjohtajaAhti Kurvinentiedotustilaisuudessa illansuussa.

– Kuljetuspalvelu toimii jo tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, ja kuljetukset kotiin maksetaan valtion varoista. Linja-autoissa istutaan väljästi, turvavälit huomioiden, ja kontaktit minimoidaan kuljettajan ja matkustajien välillä, Kurvinen sanoi.

Hänen mukaansa Suomeen palaavat matkustajat ovat nyt tarkan kontrollin alaisina.

– Kun Suomeen saapumassa oleva matkustaja nousee lentokoneeseen lähtömaassaan, hän on siitä lähtien kontrollissa aina siihen saakka, että hän poistuu (Suomessa) lentokentältä asianmukaisella tavalla.

Uudenmaan mahdollinen eristäminen ei vaikuta matkalaisten kotiinpaluuseen, sillä maakuntarajan sulkemisesta huolimatta kansalaisella on aina mahdollisuus palata kotiin.

Neljä linjaa Suomeen

Kurvisen mukaan paluumatkustajat täyttävät jo ennen koneeseen nousua lomakkeen, jossa he kertovat, minne ovat menossa, millä kuljetuksella sekä sen, onko heillä mahdollisia oireita.

Vastausten perusteella matkustaja ohjautuu kohdekentälle saavuttuaan yhdelle neljästä seuraavasta linjasta:

– Jos tulijalla ei ole oireita, ja hänellä on oma kyyti kotiin, hän voi poistua kentältä matkatavaroidensa noutamisen jälkeen.

– Jos tulijalla on oireita, hänet ohjataan terveydenhuollon neuvontapisteeseen, jossa terveydentila arvioidaan. Hänet voidaan ohjata näytteenottoon ja hotellimajoitukseen odottamaan näytteenoton vastauksia. Mahdollinen perhe tai muu matkaseurue seuraa mukana.

– Jos tulija on oireeton, mutta hänen ainoa jatkoyhteytensä on julkinen liikenne, tulija ohjataan taksiin tai linja-autokuljetukseen joko kotiin tai karanteenipaikkaan.

– Jos tulijalla ei ole kotipaikkaa Suomessa, valtio järjestää hänelle karanteenimajoituksen kahdeksi viikoksi.

Karanteenimajoitus omalla kustannuksella

Esimerkiksi ulkosuomalaiset, joilla ei ole pysyvää asuntoa Suomessa, ohjataan lentokentältä sosiaali- ja terveysyhtiö Luonan tarjoamaan karanteenimajoitukseen. Kurvisen mukaan tilapäisasuntoihin ohjataan myös heitä, jotka eivät pääse siirtymään kotikaranteeniin.

Muutamia kymmeniä euroja vuorokaudessa maksava majoitus maksetaan lähtökohtaisesti itse.

Kurvisen mukaan lentokentällä on toimivaltainen viranomainen, jolla on oikeus määrätä virukseen sairastunut matkustaja karanteeniin.

Kansainvälinen lentoliikenne on ohjattu Manner-Suomessa kahdelle lentokentälle, Helsinki-Vantaalle ja Turkuun. Yhteensä viikonlopun aikana saapuu vähintään 6 000 ihmistä ulkomailta Suomeen.

Perjantaina ulkoministeriön järjestämiä kotiuttamislentoja saapui Helsinki-Vantaalle kaikkiaan kolme.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka