Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhemies Matti Vanhanen keskustan ehdokas valtiovarainministeriksi – Kulmuni ei aio pyrkiä puhemieheksi

Keskustan ehdokas uudeksi valtiovarainministeriksi on entinen pääministeri, puhemies Matti Vanhanen. Puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja europarlamentaarikot valitsivat ehdokkaan puolueen puheenjohtajan Katri Kulmunin esityksen pohjalta kello yhdeksältä aamulla alkaneessa kokouksessa.

Kulmunin mukaan päätös oli yksimielinen. Pääministeri Sanna Marinin(sd.) mukaan hallitus kokoontuu huomenna presidentin esittelyyn ja valtioneuvoston istuntoon käsittelemään ministerivaihdosta. Uuden valtiovarainministerin nimittää presidentti Sauli Niinistö. Samassa yhteydessä presidentti myöntää istuvalle ministerille eli Kulmunille eron.

Edessä poikkeuksellinen budjettiriihi

Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa valtiovarainministerin paikalta sen jälkeen, kun hänen viestintäkoulutustensa maksuista oli noussut kohu.

Kulmunin mukaan nyt tarvittiin kokenut ja ammattitaitoinen valtiovarainministeri, joka muun muassa tuntee budjetin, sillä syksyllä edessä on poikkeuksellinen budjettiriihi, jossa hallituksen on tehtävä vaikeita päätöksiä.

Vanhanen painotti, ettei aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi eikä viisikon jäseneksi, vaan hän toimii korostetusti valtiovarainministerin roolissa.

– Teen työtä puoluejohdon kanssa tiiviissä yhteistyössä ja toivon, että voin lunastaa luottamuksen myös muiden hallituskumppaneiden edessä, Vanhanen sanoi.

Hän sanoi ottaneensa tehtävän vastaan velvollisuudentunnosta.

Pääministerin sijainen katsotaan tilanteiden mukaan

Vanhasen mukaan se täytyy katsoa tilanteiden mukaan, kuka ministeri kulloinkin toimii pääministerin sijaisena.

Kulmunin mukaan hänen tärkein tehtävänsä on johtaa keskustaa, eikä hän pyri puhemieheksi.

– Kenttäväki päättää sitten, mitä tapahtuu syyskuun jälkeen. Minun mandaattini nojautuu keskustan kenttään, Kulmuni sanoi.

Uutista täydennetty Vanhasen ja Kulmunin kommenteilla klo 10.48.