Koronatartuntojen määrä on kasvanut jyrkästi – Pääministeri Sanna Marin vetoaa vahvasti alueisiin: Nyt on syytä tehdä ryhtiliike

Pääministeri Marin totesi, että on jokaisen vastuulla on suojella omaa, läheistensä ja kanssaihmistensä terveyttä. Marin kommentoi valmiuslain käyttöönoton tarvetta sanomalla, että kahden viikon kuluttua nähdään, miten uudet rajoitukset vaikuttavat.

Pääministeri Sanna Marin(sd.) vetoaa vahvasti paikallisiin ja alueellisiin viranomaisiin, jotta koronatilanne saadaan pidettyä hallinnassa ja painettua tautitapaukset alas. Hän sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että nyt on syytä tehdä ryhtiliike.

Jokaisella on vastuu taudin leviämisen estämisestä

Hän korosti myös kansalaisten vastuuta. Hän sanoi, että jokaisen vastuulla on suojella omaa, läheistensä ja kanssaihmistensä terveyttä.

– Jokaisen omalla toiminnalla on suuri vaikutus siihen, millaisia seuraavat viikot ja kuukaudet ovat. Rajoitustoimet ja suositukset toimivat vain, jos niitä noudatetaan. Vastuu taudin leviämisen estämisestä on jokaisella meistä, pääministeri sanoi.

Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kävivät tiedotustilaisuudessa läpi tautitilannetta ja avasivat hallituksen eilisillan neuvotteluita muun muassa valmiuslakiin liittyvistä kysymyksistä.

Marin kommentoi valmiuslain käyttöönoton tarvetta sanomalla, että kahden viikon kuluttua nähdään, millä tavalla nyt käyttöönotetut alueiden koronarajoitustoimet vaikuttavat. Sen jälkeen voidaan hänestä arvioida, onko syytä painavampiin toimiin.

Jotta valmiuslain tarvetta voitaisiin paremmin arvioida, hallitus on pyytänyt ennakoivasti ennusteita ja mallinnuksia siitä, millä tavalla esimerkiksi sairaalahoidon kuormitus tulee kehittymään.

– Samalla olemme pyytäneet ministeriöitä valmistautumaan siihen, että mikäli valmiuslakiin pitäisi nopealla aikataululla tarttua, meillä olisi ikään kuin luurankoversioita niistä pykälistä tai pykälien perusteluista näistä asetuksista, joita kenties voisimme tarvita, Marin sanoi.

Tänään noin 570 uutta tartuntaa

THL:n johtaja Mika Salminen kertoo, että koronatartuntalukuihin on tulossa tänään noin 570 tapausta lisää.

Salminen sanoi hallituksen ja THL:n tiedotustilaisuudessa, että luvut useammalta päivältä, mutta luku on silti korkea.

Tarkat luvut kerrotaan myöhemmin tänään.

Salmisen mukaan merkkejä on myös siitä, että koronasta johtuvien kuolemien määrä on hienoisessa nousussa.

Koronatartuntojen määrät kasvaneet jyrkästi

Koronaviruksen tapausmäärät kasvoivat Suomessa viime viikon aikana jyrkästi, ja tartuntoja todettiin kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla, kertovat THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö viikoittaisessa tilannearviossaan.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime viikon aikana 2 541 uutta tapausta, mikä on 906 enemmän kuin edellisellä viikolla.

Uusista tartunnoista neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Osuus on hieman pienempi kuin edellisellä viikolla osuus oli kolmanneksen.

Suurin osa tartunnoista alle 50-vuotiailla

Noin 75 prosenttia kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla. Parin viime viikon aikana tartunnat ovat lisääntyneet myös vanhemmissa ikäluokissa. Yli 70-vuotiaiden osuus on noussut parissa viikossa kolmisen prosenttiyksikköä noin kuuteen prosenttiin, mitä ministeriö ja THL pitävät huolestuttavana.

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on kasvanut lokakuusta alkaen. Sairaalahoidossa oli keskiviikkona yhteensä 134 potilasta, joista 21 oli tehohoidossa.

Joka toisen tartunnan alkuperä jää pimentoon

Tilanne on huonontunut lähes kaikkialla Suomessa, erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Helsingin ja Uudenmaan (HUS) sairaanhoitopiirin alueella, arviossa todetaan. Valtaosa uusista tartunnoista todettiin Husin alueella.

Husin lisäksi myös Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheessa on seitsemän sairaanhoitopiiriä, kuten esimerkiksi Kymsoten alue ja Ahvenanmaan maakunta. 11 sairaanhoitopiiriä on perustasolla, mutta yksittäisiä kaupunkeja niiden alueella on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen.

Valtakunnallisesti uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin viime viikolla selvitettyä noin puolessa tapauksista, Husin alueella noin kolmasosassa tapauksista.

Jäljitetyistä tartunnoista noin puolet tapahtui samassa taloudessa asuvilla. Työpaikoille tartunnoista jäljitettiin 14 prosenttia, oppilaitoksiin ja harrastuksiin molempiin seitsemän prosenttia ja ravitsemisliikkeisiin noin kolme prosenttia. tartunnoista. Päiväkodeissa oli paljon joukkoaltistuksia, mutta vain yksittäisiä tartuntoja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka