Katso tästä Kymenlaakson uudet koronarajoitukset: Sisäliikuntapaikat suljetaan, kirjastoihin vartin asiointiaika – Perusopetus ja päivähoito jatkuvat nykyisellään: "Mietinnässä on yläkoululaisten maskisuositus"

Uudet rajoitukset ja suositukset ovat voimassa keskiviikosta alkaen, kestäen 22. joulukuuta saakka. Yli 10 henkilön kokoontumiset on kielletty jo tästä päivästä alkaen.

Kymenlaakson siirtyminen koronan leviämisvaiheeseen tarkoittaa uusia rajoituksia ja suosituksia koko maakuntaan. Toimia ovat valmistelleet Kymsote, kunnat ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto yhdessä.

Rajoitukset ja suositukset tulevat voimaan keskiviikkona 2. joulukuuta ja ovat voimassa 22. joulukuuta asti lukuun ottamatta kokoontumisia julkisilla paikoilla, jotka kielletään joulukuun 1. päivästä alkaen 20. joulukuuta asti.

Uimahallit ja urheiluhallit kiinni

Avin päätöksen mukaan kaikki yli 10 henkilön kokoontumiset julkisilla paikoilla on kielletty 1.–20. joulukuuta. Päätös tarkoittaa esimerkiksi kaikkien tapahtumien perumista kolmen viikon ajalta.

Yksityistilaisuuksia suositellaan vältettävän.

Enintään 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Etäyhteyttä suositellaan aina kun mahdollista.

Kaikki kuntien sisäliikuntapaikat, kuten uimahallit ja urheiluhallit suljetaan.

Yksityisten liikuntapaikkojen sulkemista suositellaan.

Kirjastoissa osa tiloista, kuten lehtienlukusalit, suljetaan ja tapahtumat perutaan. Lainaus- ja palautustoiminta voi jatkua siten, että käyntikerta kestää enintään 15 minuuttia.

Kirjastoautojen liikennöinti keskeytetään.

Nuorisotalot suljetaan.

Museoissa kävijämäärä rajoitetaan 10 henkilöön kerrallaan.

Kauppakeskusten yleiset tilat, sisäleikkipaikat ja sisäleikkipuistot suositellaan suljettavaksi kolmeksi viikoksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden ja suositusten mukaan korkeakoulujen ja toisen asteen opiskelijat, kuten lukiolaiset ja Etelä-Kymen ammattiopiston opiskelijat, siirtyvät etäopetukseen. Ammattiopinnoissa näyttötyöt ovat mahdollisia.

Ryhmäliikunta mahdollista vain ulkona

Aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan kaikissa tapauksissa keskeytettäväksi.

Alle 15-vuotiaiden ryhmäliikunnassa voidaan käyttää harkintaa, mutta harjoituksia suositellaan järjestettäväksi vain ulkona.

Ammattilais- ja kilpaurheilun osalta Kymenlaaksossa pyritään löytämään ratkaisuja, jotta harjoittelu häiriintyisi mahdollisimman vähän. Kokoontumisrajoituksia tulee noudattaa.

Kaikki joukkuelajien ottelut ja pelit suositellaan keskeytettäväksi.

Perusopetus jatkuu lähiopetuksena

Perusopetuksen siirtäminen etäopetukseen on Mäntymaan mukaan raju keino eikä siihen olla Kymenlaaksossa tässä vaiheessa siirtymässä.

– Mietinnässä on, annetaanko yläkoululaisille suositus käyttää kasvomaskia, Mäntymaa sanoo.

Mäntymaan mukaan alakoululaisten siirtyminen käyttämään maskia laajasti on vaikeaa, koska lapsille sopivia maskeja on hankalasti saatavissa.

Vahva suositus käyttää maskia on voimassa julkisessa liikenteessä, takseissa, julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa, kaupoissa, kauppakeskuksissa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa, vapaan sivistystyön opistoissa ja harrastustoiminnassa.

Päivähoito jatkuu nykyisten ohjeiden mukaisesti. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilökunnalla on voimassa vahva suositus kasvomaskin tai visiirin käyttöön.

Hoivakodeissa ja sairaaloissa vierailusääntöjä

Kymenlaakson hoivakodeissa ei ole Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan tällä hetkellä todettuja koronatapauksia.

Hoivakodeissa saa vieraillla. Vierailuista on sovittava etukäteen hoivakodin henkilökunnan kanssa. Kaikki hengitystieinfektion oireet ovat este vierailulle. Vierailun aikana on noudatettava hyvää käsihygieniaa, käytettävä kasvomaskia ja pidettävä turvaväliä, kuten tähänkin asti.

– Kannattaa miettiä, onko mahdollista pitää yhteyttä omaiseen muutoin kuin käymällä paikalla, Mäntymaa suosittelee.

Sairaaloissa saa vierailla tietyissä tapauksissa. Näitä ovat synnytyksen tukihenkilönä toimiminen, saattohoitopotilaan, kuolevan tai kriittisesti sairaan potilaan luona vierailu, psykiatrinen sairaala ja lastenosasto.

Matkustamista ei suositella

Koronatilanne on Mäntymaan mukaan Kymenlaaksossa nyt yhtä vakava kuin keväällä. Kiihtymisvaiheen rajoituksista huolimatta tilanne on huonontunut.

– Kaikkea liikkumista kodin ulkopuolella suositellaan vältettävän, koska tartuntariski on olemassa, Mäntymaa toteaa.

Kolmen viikon ajan matkustamista suositellaan vältettävän niin kotimaassa kuin ulkomaille. Erityisesti Venäjällä koronatilanne on huono ja Mäntymaa vetosi erityisesti kaksoiskansalaisiin välttämään vierailuja Venäjällä.

Etätyöhön aina kun mahdollista

Kymenlaaksossa suositellaan tehtävän etätyötä aina kun mahdollista. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi työpaikoilla.

Päätökset ravintoloiden ja kahviloiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoituksista tekee valtioneuvosto. Kymenlaaksossa voimassa ovat leviämisvaiheen rajoitukset.

Juttua muokattu 1.12. klo 14.33: Kymsote korjannut tiedotettaan aikuisten ja yli 15-vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminnasta.

Mainos: Kymen Sanomat

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Tarvetta terassitarvikkeille? Tältä yrittäjäkaksikolta löytyy!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka