Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

THL: Kotkassa kaksi uutta tartuntaa, samoin Haminassa – Viranomaiset kehottavat suomalaisia juhlimaan joulua tänä vuonna pienen piirin kesken

Suomessa on todettu 840 uutta tartuntaa, joista osa on tietoteknisistä syistä jäänyt raportoimatta aikaisemmin.

Kymsote tiedottaa, että Kymenlaaksossa on todettu toisena päivänä peräkkäin 10 uutta koronavirustartuntaa. Arkistokuva. Raimo Eerola

Johanna Vehkaluoto, Johanna Tenovirta ja STT–STT

Kymsote tiedottaa, että Kymenlaaksossa on todettu toisena päivänä peräkkäin 10 uutta koronavirustartuntaa. Kymsoten alueella on todettu tähän mennessä yhteensä 427 tartuntaa.

THL:n tilastot kertovat, että eilisen jälkeen Kotkassa on todettu kaksi uutta tartuntaa, samoin Haminassa. Kouvolassa uusia tartuntoja on kahdeksan. Virolahdella ei ole todettu uusia tartuntoja.

Kotkassa on tähän mennessä todettu yhteensä 133 koronatartuntuntaa, Haminassa 44, Virolahdella seitsemän. Miehikkälää ja Pyhtäätä ei tilastoissa näy, koska niissä tartuntoja on todettu vähemmän kuin viisi.

Kymsoten alueella on sairaalahoidossa seitsemän koronaviruspotilasta. Sairaalahoitoon joutuvien määrä on ollut Kymenlaaksossa kasvussa. Sairaalahoitoon joudutaan yleensä noin viikon kuluttua siitä, kun koronatartunta on todettu.

Kymenlaaksossa virusta on kaikkialla

Kymenlaaksossa toimiva alueellinen koordinaatioryhmä totesi Kymsoten tiedotteessa keskiviikkona, että alueen koronavirustilanteessa ei ole vielä havaittavissa muutosta, joten leviämisvaihe jatkuu alueella.

Kymenlaaksossa virusta on lähes kaikkialla, ja suurin osa tartunnoista saadaan nyt niin sanotusti kotoperäisesti omalta alueelta. Tartunnat leviävät nyt erityisesti työpaikoilla, perheiden sisällä sekä suvun ja läheisten kesken tavatessa.

Kaikki voimassa olevat rajoitukset, suositukset ja ohjeet löytyvät Kymsoten verkkosivulta.

Vältä matkustamista jouluna

Viranomaiset kehottavat suomalaisia juhlimaan joulua tänä vuonna pienen piirin kesken ja mahdollisuuksien mukaan etänä. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan laitos ei ole antanut suositusta omaehtoisesta karanteenista joulun aikana, mutta se kehottaa välttämään matkustamista ja suurella joukolla kokoontumisia.

– Oireisena ei voi kotoa lähteä minnekään. Jouluna on hyvä noudattaa edelleen hyvää hygieniaa ja turvavälejä.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM ja THL pitivät koronakatsauksen keskiviikkona aamupäivällä.

Viranomaisten mukaan jokaisen oma käytös on tärkeää ja voimassa olevia rajoituksia on tärkeää noudattaa kirjaimellisesti. Kiristettyjen rajoitusten vaikutus on vasta nähtävissä noin viikon kuluttua, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sanoi.

– Silloin nähdään tämän ponnistuksen lopullinen tuloa ja se, joudutaanko rajoituksia vielä jatkamaan tai laajentamaan.

Suomessa 840 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu noin 840 uutta koronatapausta torstaina, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terveysministeriö kertoivat. Luvussa on mukana tapauksia, jotka ovat jääneet tietoteknisistä syistä raportoimatta.

THL:n mukaan tietoteknisen ongelman takia torstaina tilastoihin raportoitui takautuvasti 470 koronavirustapausta. Ne todettiin 2.–8. joulukuuta.

Sairaalahoidossa Suomessa on noin 233 potilasta, joista tehohoidossa noin 27 ihmistä.

Koronan ilmaantuvuus on nousussa 18 sairaanhoitopiirissä. Tartuttavuusluku, eli R-luku, on 1,05–1,25, eli tauti leviää edelleen.

Kymsoten ja THL:n luvut voivat erota toisistaan

Kymsoten ja THL:n ilmoittamissa tapausmäärissä on eroja. THL:n tilaistoissa näkyvät sellaiset henkilöt, jotka asuvat tai on muutoin hoidettu Kymsoten ulkopuolella, mutta ovat kirjoilla Kymenlaaksossa. Kymsote kohtelee heikosti positiivisia laboratoriovastauksia samoin kuin vahvoja, mutta THL:n tartuntatautirekisteriin nämä eivät päädy. Lisäksi THL:n ja Kymsoten tilastotiedot voivat päivittyä takautuvasti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka