Ehdotetun saneerausohjelman mukaan Helsingin keskustan, Tallinnan ja Riian tavaratalot myydään. Muihin tavarataloihin on neuvoteltu aiempaa pienemmät vuokrasopimukset.
Tavarataloyhtiö Stockmann aikoo jatkaa tavarataloliiketoimintaansa ja verkkokauppaansa Suomessa ja Baltiassa. Tavaratalokiinteistöt Helsingissä, Tallinnassa ja Riiassa myydään ja vuokrataan takaisin yhtiön käyttöön.
Suunnitelma perustuu saneerausohjelmaehdotukseen, jonka yhtiö julkisti maanantaina. Kiinteistöomaisuuden realisointihinta käytetään Stockmannin mukaan ensisijaisesti vakuusvelkojen maksamiseen.
Lisäksi Stockmann kertoo neuvotelleensa uudet, tiloiltaan pienemmät vuokrasopimukset tavarataloille Espoon Tapiolassa, Tampereella, Turussa ja Vantaan Jumbossa sekä toimistotiloille Helsingin Pitäjänmäessä. Helsingin Itäkeskuksen tavaratalon vuokrasopimusneuvottelut olivat ehdotuksen jättämisen aikaan kesken.
Toimitusjohtaja Jari Latvanen kiisti ajatuksen, että yhtiö tulisi pienentämään valikoimaansa muutosten vuoksi.
– Tulemme vieläkin parantamaan meidän valikoimaamme, palvelua ja yllätyksellisyyttä, Latvanen sanoi tiedotustilaisuudessa.
Ohjelma syntyi yhtiön kokoon nähden "nopeasti"
Stockmannin yrityssaneerausmenettelyn selvittäjä, asianajaja Jyrki Tähtinen jätti maanantaina yhtiön saneerausohjelmaehdotuksen Helsingin käräjäoikeuteen. Ehdotetun ohjelman kesto on kahdeksan vuotta.
Yhtiö odottaa käräjäoikeuden päätöstä ohjelman hyväksymisestä helmikuussa. Tätä ennen se ei myöskään kommentoi myytävien tavaratalokiinteistöjen myyntiin liittyviä tietoja, kuten mahdollisia ostajia.
Syvästi velkaantunut ja koronasta pahasti kärsinyt tavarataloyhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen huhtikuussa. Tähtinen kommentoi, että kahdeksassa kuukaudessa luotu ohjelma on synnytetty yhtiön kokoon, kansainvälisyyteen ja rahoitusrakenteeseen nähden nopeasti.
– Olen nähnyt huomattavasti pienempien yhtiöiden saneerausohjelmien valmistumisen kestävän huomattavan pidempään, Tähtinen sanoi tiedotustilaisuudessa.
Saneerausohjelmaehdotuksen mukaan vaateketju Lindexin liiketoiminta jatkuu Stockmann-konsernin omistuksessa.
Stockmann ei suunnittele merkittäviä työvoiman vähennyksiä osana saneerausohjelmaa.
– Yhtiön henkilöstötarvetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti osana liiketoimintaa, yhtiö kirjoittaa pörssitiedotteessaan.
"Edellytykset kannattavaan liiketoimintaan olemassa"
Saneerausohjelmalle on suurimpien velkojien, velkojatoimikunnan ja suurimpien osakkeenomistajien kannatus sekä yhtiön hallituksen ja johdon tuki.
– Yhtiön ja selvittäjän näkemyksen mukaan yhtiön liiketoiminta on saneerausohjelmassa kuvatuilla toimenpiteillä tervehdytettävissä ja edellytykset kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen olemassa, Stockmann kirjoittaa pörssitiedotteessaan.
Ohjelmaehdotus oli alun perin tarkoitus jättää jo perjantaina, mutta sille annettiin lisäaikaa viikonlopun yli.
Saneerauksen elokuussa valmistuneessa perusselvityksessä todettiin, että yhtiön talousongelmat juontavat juurensa muun muassa liian aggressiivisesta laajentumisesta sekä myöhästymisestä verkkokaupan kehittämisessä.
Ennen saneerausta yhtiö oli pyrkinyt kääntämään suuntaansa uudistusohjelmalla, jota vetämään rekrytoitiin hallituksen puheenjohtajana viime vuoden keväänä aloittanut Lauri Ratia.
Ratia huomautti tiedotustilaisuudessa, että kyseisen työn tuloksena vuoden 2019 viimeisen vuosineljänneksen tulos kääntyi jo positiiviseksi ja myös vuoden 2020 alku meni hieman odotuksia paremmin.
– Sitten tuli maaliskuun toinen viikko ja covid, ja myyntimme lähti jyrkkään laskuun, käytännössä suoraan alaspäin, Ratia sanoi.
täydennetty kauttaaltaan tiedotustilaisuuden annilla, tavoittelemme edelleen haastattelutäydennystä erityisesti henkilöstön tilanteesta