Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson huono koronatilanne huolestuttaa Kymsotea – "Emme mitenkään voi puoltaa rajoitusten lieventämistä yhtään enempää"

Vahva maskisuositus koskee nyt 12 vuotta täyttäneitä. Kunnille annettiin myös suositus siirtää penkkarit ja vanhojen tanssit kevääseen.

Kymenlaakson koronavirustilanne on kehittynyt vuoden kahden ensimmäisen viikon aikana huonoksi, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote kertoo tiedotteessa.

Vuoden ensimmäisellä viikolla todettiin pandemia-ajan suurin määrä tartuntoja viikkotasolla. Niitä oli 72.

Positiivisia tuloksia näytteistä on viisi prosenttia, mikä on valtakunnan tasolla korkea määrä.

Ilmaantuvuusluku Kymenlaaksossa on 77, kun se vuoden lopussa oli noin 30. Luku kertoo vahvistettujen koronatapausten määrän 100 000 asukasta kohden.

Ilmaantuvuusluvulla verrattuna Kymenlaakson tilanne on maan kolmanneksi huonoin Uudenmaan ja Varsinais-Suomen jälkeen.

Rajoituksia ei voi nyt lieventää

Koronakoordinaatioryhmän mukaan tilanne ei anna mahdollisuuksia muutoksille rajoituksissa. Toiveita on ollut lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoittavien suositusten helpottamisesta.

– Emme mitenkään voi puoltaa rajoitusten lieventämistä yhtään enempää. Muutimme viime viikolla suositusta alle 15-vuotiaiden harrastustoiminnasta, ja se suositus pysyy, johtajaylilääkäriMarja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Hän perustelee, että yli 15-vuotiaiden osalta on syksyltä kokemuksia tartuntaryppäistä.

Koska odotettavissa on valtakunnallisia lisäsuosituksia tällä viikolla, rajoituksia ei haluta lisätä uudestaan.

Mäntymaa myöntää, että linjaus on haaste erityisesti urheilutoiminnalle, mutta hänen mukaansa pandemian vastainen taistelu on yhteinen. Hän kannustaa tiedotteessa kaikkia liikkumaan itsenäisesti ulkona.

Tilanne huononi loma-aikaan rajoitusten ollessa voimassa

Kymenlaaksossa on todettu tänä vuonna 108 tartuntaa. Näistä vajaa 40 liittyy hoivakotien tartuntaryppäisiin, joten suurin osa tartunnoista on todettu muulla väestöllä.

Joulun jälkeen todettua niin sanottua brittimuunnosta ei Kymenlaaksossa ole tavattu lisää, mutta testejä tutkitaan muunnosten varalta.

Mäntymaata huolestuttaa tilanteen huonontuminen, joka tapahtui, kun koululaiset ja monet muut olivat lomilla sekä rajoitukset voimassa.

– Suurin osa tartunnoista tapahtuu samassa taloudessa asuvien kesken tai muista läheisten, ystävien ja tuttavien välisistä kontakteista. Ei olla maltettu välttää jouluna muiden näkemistä ja kokoontumisia suvun tai ystävien kesken, Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

– Meillä on virusta sen verran paljon alueella, ettei se enää oikein anna anteeksi, jos hygieniaohjeista, turvaväleistä ja suojautumisesta lipsutaan.

Maskisuositus 12 vuotta täyttäneille

Alueellinen koronaryhmä antoi vahvan maskisuosituksen 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti ikärajan viime viikolla.

Muutos on Kymenlaaksossa voimassa heti keskiviikosta 13. tammikuuta alkaen. Kunnat tiedottavat ja ohjeistavat peruskoulujen oppilaita ja näiden vanhempia maskisuosituksen vaikutuksista kouluissa.

Kunnille annettiin myös suositus siirtää penkkarit ja vanhojen tanssit kevääseen. Esimerkiksi Kotkassa penkkarit järjestetään 9. huhtikuuta ja vanhat pääsevät tanssimaan 7. toukokuuta.