Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lukutaito on eloonjäämistaito

Lukutaito on eloonjäämistaito, on kulttuuritoimittaja ja sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi sanonut. Hänen mukaansa lukutaito tarkoittaa kykyä hallita sitä ympäristöä, jossa toimii. Lukutaito on keino selvitä yhteiskunnassa.

Samaan viittasi voimakkaassa puheessaan Finlandia-palkittu kirjailija Iida Rauma. Rauman mukaan lukutaito on yksi perustavimmista lahjoista, joita aikuiset voivat antaa lapsille. Rauman mukaan eriytynyt lukutaito tarkoittaa eriarvoisia ihmisiä. Lukutaitoinen ihminen on kriittinen ja hankala hallittava. Lukutaidoton ihminen on puolustuskyvytön, huijattavissa ja heikoilla. On turha kuvitella, etteikö joku hyötyisi tästä, totesi Rauma juhlapuheessaan.

Olen heidän molempien kanssa täysin samaa mieltä. Tekstitaidot ovat perusta tasa-arvolle ja vähemmän polarisoituneelle tulevaisuudelle. Lukeminen edesauttaa kielellisen ilmaisun kehittymistä, sanavaraston laajentumista, yleissivistystä ja maailmankuvan monipuolistumista. Eli lopulta; tietoa ja ymmärrystä – sekä itseen että muihin. Kun oletus muuttuu tiedoksi, se tuo mukanaan myös ymmärrystä ja empatiaa.

Lukemista ja lukutaitoa tulee edistää yhteistyössä eri toimialojen kanssa. Kielikoulutuksen pitää olla saavutettavaa kaikille maahan muuttaneille. Kulttuurin keinoin edistetään kohtaamisia ja vuoropuhelua. Tämä ei ole luksusta – tämä on kaiken perusta.

Piia Kleimola, eduskuntavaaliehdokas (vas.), Kouvola