Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni Kaakossa joutuu miettimään, äänestääkö ykkössuosikkiaan – Taktisesta äänestämisestä voi olla kahta mieltä

Eduskuntavaalien lähestyessä moni äänestäjä Kaakkois-Suomessa joutuu pohtimaan, antaako sittenkään ääntään suosikkipuolueelleen. Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan tänä vuonna 15 kansanedustajaa, kaksi vähemmän kuin vuonna 2019.

Samalla nousevat edustus- ja sulkukynnys. Edellinen tarkoittaa pienintä mahdollista ääniosuutta, jolla puolue voi saada paikan. Jälkimmäinen on suurin mahdollinen ääniosuus, jolla puolue voi jäädä ilman paikkaa. Sulkukynnys oli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kaakossa 5,56 prosenttia, tänä keväänä se on 6,25. Laskennallinen edustuskynnys nousee 3,03 prosentista 3,45:een.

Kaakon Viestinnän maaliskuussa julkaiseman puoluekannatusmittauksen mukaan sulkukynnyksen ylittäisivät vain SDP, perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta. Sulkukynnys on pelkkää matematiikkaa, todellinen äänikynnys selviää vasta vaalien jälkeen. Mutta pienempien puolueiden kannattajat voivat joutua pohtimaan, voiko heidän äänensä mennä niin sanotusti hukkaan.

Taktista äänestämistä voivat harkita esimerkiksi ne, jotka kokevat, että hallituspohja tai pääministeripuolue on heille tärkeämpi kysymys kuin tuen osoittaminen "omalle" puolueelleen.

Äänensä kanssa taktikoimista on helppo paheksua. Taktisella äänestämisellä ollaan pikemminkin jotain vastaan kuin jonkin puolesta. "Äänestän noita, jotta nuo toiset saisivat vähemmän edustajia." Jos taktinen äänestäminen on laajaa, se omalla tavallaan huurustaa kuvaa Kaakkois-Suomen tai Suomen mielipideilmastosta.

Taktinen äänestäjä myös ottaa riskin. Taktikoinnille saa pohjaa vain kannatusmittauksista, ja niissä virhemarginaalin sisään mahtuu vaikka millaisia muutoksia. Taktinen äänikin voi mennä hukkaan.

Toisaalta voi ajatella, että taktikoivalla äänestäjällä on kovempi halu vaikuttaa eduskunnan koostumukseen kuin ihmisellä, joka äänestää vailla läpimenomahdollisuutta olevaa ehdokasta tai puoluetta. Ja toki voi taktikoida niinkin, että yrittää omalla äänellään vetää jotain suhteellisen mieluisaa kakkossuosikkipuoluetta äänikynnyksen yli, jos oma suosikki näyttää varmalta läpimenijältä.

Tänä keväänä puhetta taktisesta äänestämisestä on ollut enemmän kuin aiemmin. Ehkä se kertoo vasemmiston ja oikeiston lisääntyneestä vastakkainasettelusta. Äänestäminen "niitä toisia" vastaan kiehtoo.