Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keskusta haluaa varmistaa ruoantuotannolle ja metsätaloudelle parhaat edellytykset

Keskusta haluaa varmistaa ruoantuotannolle ja metsätaloudelle parhaat edellytykset nyt ja tulevaisuudessa. Ajattelumme lähtee siitä, että kotimainen maa- ja metsätalous ovat paitsi korvaamattomia elinvoiman tuottajia, myös tärkeä kenttä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ja siihen sopeutumisessa.

Suomalainen ruoka on maailman parasta ja puhtainta. Oma ruoantuotanto on korvaamaton osa Suomen kansallista henkivakuutusta eli huoltovarmuutta – se tuo vapautta, vaurautta ja kriisinsietokykyä. Suomalainen ruokaketju tuo työtä sadoilletuhansille ihmisille ja elinvoimaa alueille, näin myös Kymenlaaksossa.

Kotimaisen maatalouden pitkään laskussa olleeseen kannattavuuteen tulee saada suunnanmuutos. Maatalouden tulevaisuus edellyttää, että alkutuottaja saa tuotannon ja toimeentulonsa mahdollistavaa hintaa tuotteistaan. Viljelijä tarvitsee enemmän tuloja ja tukea; vähemmän hallintoa, sääntelyä ja valvontaa.

Maatalouden tapaan, metsätalous ja ymmärrys kotimaisen tuotannon arvokkuudesta, on nostettava sen ansaitsemaan asemaan. Keskustalle metsät ovat keskeinen osa Suomen luontoa ja sen monimuotoisuutta. Ne ovat paitsi panostus talouteen ja elinvoimaan, myös hiilinieluja ja luonnon monimuotoisuuden takaajia.

Mielestämme suomalaisen metsätalouden perustana on metsien kestävä käyttö ja hoito. Metsien kasvua ja elinvoimaisuutta voidaan parantaa entisestään metsätalouden taloudellista kannattavuutta ja muuttuviin olosuhteisiin sopeutumista parantamalla. Tämä tarkoittaa satsauksia tutkimukseen, tuotekehitykseen ja metsänhoitoon. Noin 60 prosenttia Suomen metsistä on yksityisessä omistuksessa. Keskusta luottaa yli 600 000 metsänomistajaan. He ovat avainasemassa biotalouden vahvistamisessa.

Riikka Turunen

Pyhtää, keskustan Kymenlaakson puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas