Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valtiontalouden tasapainottamisessa härkää on tartuttava sarvista mahdollisimman nopeasti

Valtiovarainministeristön virkamiehet kasasivat joukon ehdotuksia Suomen seuraavalle hallitukselle valtiontalouden tasapainottamiseksi seuraavien kahden vaalikauden ajalle. Nyt rupesi kuulumaan vitosella!

Virkamiesten mukaan 9 miljardin leikkaus- ja veronkorotustoimenpiteet pitää aloittaa heti tulevalla vaalikaudella. Ei siis mitään vitkuttelua tiekarttojen avulla, joita ei sitten laitetakaan toimeen. Puheet, joiden mukaan Suomen valtiontalous olisi tasapainotettu joskus vuonna 2035, ovat edesvastuuttomia. Kuka tietää tulevien päättäjien toimenpiteet kymmenen vuoden päästä? Sen ajan päättäjät voivat ajatella, että mitään tasapainottamistoimia ei tarvita tai niitä voidaan siirtää.

Valtiovarainministeristön virkamiehet ansaitsevat kiitokset ehdotuksista. Eivät ajattele, että valtiontalouden tasapainottaminen onnistuu ilman kipeitä päätöksiä. Tai eivät sorru toiveajatteluun, että talous- ja työllisyyden kasvu hoitavat ongelman. Härkää on tartuttava sarvista mahdollisimman nopeasti, koska tämänhetkinen tilanne, 10–11 miljardin alijäämä on pysyvä Suomen valtiontaloudessa vuosina 2024–27. Ilman mitään poliitikkojen menonlisäyksiä vaalikaudella, joihin poliitikkojen halu on suuri.

Pieni knoppi leikkaustarpeesta. Koska puolustusvoimien budjettia ei enää rasita ilma- ja merivoimien suuret kalustohankinnat vuoden 2025 jälkeen, ja poliitikoilla on halua nostaa puolustusvoimien budjetti 2,5 prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta, niin päätöksellä on seurauksensa. Puolustusvoimien budjetin nosto tulevaisuudessa 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta aikaisemmasta noin 2 prosentista merkitsee Nato-Suomessa automaattisesti lisäleikkauksia yhteiskunnan muilla sektoreilla. Tämä vain eräänä esimerkkinä.

Pentti Heinonen

Hamina