Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Haminan valtuusto tasapainoili kouluverkon kanssa – Kovin pitkään päätöksiä ei voi lykätä

Haminan kaupunginvaltuusto piti tiistaina kokouksen, jossa se tavallaan päätti, mutta ei varsinaisesti päättänyt Kirkkojärven ja Poitsilan koulujen lakkauttamisesta sekä kahden uuden koulun rakentamisesta kaupunkiin.

Valtuusto teki palveluverkkoselvityksen hyväksyessään linjapäätöksen, jonka mukaan asiassa edetään edellä mainitun vaihtoehdon pohjalta. Päätöksen tekeminen oli valtuustolle vaikeaa. Kompromissina erillisten lakkautuspäätösten tarve lisättiin päätöstekstiin, vaikka lisäyksellä ei sinänsä ollut mitään merkitystä. Koulujen lakkauttamisista ja rakentamisista on joka tapauksessa tehtävä erilliset päätökset.

Voi pohtia, sisältyvätkö tulevat erilliset päätökset omalla tavallaan jo linjapäätökseen. Pakolliset henkilökunnan ja huoltajien kuulemistilaisuudet tuskin kääntävät enemmistön päätä enää siinä vaiheessa, kun koulu on jo asetettu lakkautusuhan alle. Jos edetään nyt hyväksytyllä mallilla, sen on pakko tarkoittaa lakkauttamisia ja rakentamisia. Jos yksi pala otetaan pois, koko malli muuttuu toiseksi. Tästä huomautti valtuustossa ainakin selvitystyöryhmän puheenjohtaja Juha Kytömäki (kesk.).

Valtuusto voi palata tekemiinsä päätöksiin myöhemmin. Jos nyt etenemisvaihtoehdoksi linjatussa mallissa ilmenee ongelmia, voidaan valita jokin toinen malli. Valtuustokeskustelun perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että enemmistö olisi valmis mahdollisesti kipeisiin mutta tarvittavan ripeisiin päätöksiin kouluverkon suhteen. Sisäilmaongelmia on selvityksen mukaan ollut ainakin Neuvottoman koulussa. Monet valtuutetut korostivat, ettei henkilökunnan ja oppilaiden terveyttä voi vaarantaa vitkuttelulla.

Vaikka kaksi koulua lakkautettaisiin, ei koulu-uudistus ainakaan alkuvaiheessa ole säästöohjelma. Se on investointi, johon selvityksen mukaan pakottavat oppilasmäärän väheneminen ja koulurakennusten vanheneminen. Kahden uuden koulun hintalappu ei ole vielä selvillä, arviot vaihtelevat karkeasti 6–10 miljoonan euron välillä.

Viimeistään kesäkuussa valtuusto saa eteensä talouden tasapainotusohjelman. Siinä yhteydessä käydään keskustelu siitä, miten säästötoimet, kouluverkkopäätös ja muut suunnitteilla olevat investoinnit pelaavat yhteen. Keskustelu antanee suuntaa sille, onko niitä kuuluisia erillisiä päätöksiä tulossa.