Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ulkopolitiikassa pidettävä oikea marssijärjestys

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) yllätysvierailu Ukrainaan viime perjantaina sai vieläkin yllättävämmän käänteen. Marin vastasi vierailun päätteeksi lehdistötilaisuudessa esitettyyn kysymykseen, että Suomessa olisi syytä keskustella käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan.

Pääministerin lausunto sotaa käyvässä maassa oli harkitsematon. Asiasta ei ollut etukäteen tietoa presidentti Sauli Niinistöllä, puolustusministeri Antti Kaikkosella (kesk.) tai edes maamme ilmavoimilla.

Suomen tällä hetkellä herkän turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi asioilla on syytä olla oikea marssijärjestys. Suomessa presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Presidentti on myös puolustusvoimien ylipäällikkö. Siksi ei sisä-, eikä ulkopoliittisesti näytä hyvältä, että presidentti tulee yllätetyksi.

Puolustusvoimista myös muistutetaan, että Suomi tarvitsee nykyisiä Hornet-hävittäjiä oman puolustuksensa turvaamiseen niin pitkään kuin uusi F-35-järjestelmä on saatu käyttöön vuosikymmenen loppuun mennessä.

Venäjän järjettömän hyökkäyssodan jatkuessa Ukrainassa on ilmeistä, että Ukraina tarvitsee myös järeämpää sotakalustoa puolustuksekseen, muun muassa hävittäjiä. Siksi keskustelu asiasta on syytä aloittaa Euroopan unionissa mahdollisimman pian, jotta päätökset eivät tule liian myöhään.

Slovakia ja Puola ovat jo näyttäneet esimerkkiä ja päättäneet antaa Ukrainalle omia hävittäjiään. Slovakialla ei ole yhteistä rajaa ja Puolalla lyhyt raja Kaliningradin kanssa, joten tilanne on toinen kuin Suomella.

Maamme on tukenut Ukrainan puolustusvoimia sodan aikana vahvasti. Materiaalilahjoitusten on syytä jatkua edelleen. Siihen on myös vahva suomalaisten enemmistön tahto.