Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kymenlaakson pk-yrittäjien yleinen suhdannenäkymä on valtakunnallisen keskiarvon tasolla

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja Työ- ja elinkeinoministeriö TEM julkaisevat kaksi kertaa vuodessa barometrin, joka kertoo pk-yritysten suhdanneodotuksista. Barometriin vastasi tällä kertaa 4 650 pk-yrittäjää, joista kymenlaaksolaisia oli 111 kappaletta.

Pk-yritysten odotukset tulevan suhteen ovat laskeneet loppuvuodesta. Yritysten näkymiä ovat heikentäneet muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen kiihdyttämä hintojen nousu. Rahan hinta on kallistunut, ja energiamarkkina on myllerryksessä, mikä myös osaltaan lisää epävarmuutta.

Kymenlaakson pk-yrittäjien yleinen suhdannenäkymä on valtakunnallisen keskiarvon tasolla. Arviot työllisyyden, liikevaihdon ja investointien arvon kehityksestä kuitenkin ylittävät sekä koko maan keskimääräisen että myös lähialueiden tason, mikä on positiivista. Tämän saamme toivoa realisoituvan kevään mittaan myönteisesti aluetaloudessa ja Kymenlaakson yrityksissä.

Kustannusten nousuodotukset näyttävän pysyvän voimakkaina. Etenkään palvelualojen pk-yritykset eivät odota liikevaihdon kasvua, koska monien hintojen nousu leikkaa kulutusta ja siten palvelujen käyttöä.

Kymenlaakson yrityksistä jopa 37 prosenttia suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana.

Jos jatkajaa ei ole tiedossa, yrittäjä lopettaa yrityksen kehittämisen: investointeja ei enää tehdä, henkilökuntaa ei kouluteta tai palkata – toiminta alkaa laantua. Uudella yrittäjällä on suuremmat mahdollisuudet onnistua, jos yrityksen osaaminen on laajasti yrityksen henkilökunnalla eikä pelkästään luopuvalla yrittäjällä.

Suurimmat ongelmat omistajanvaihdoksen onnistumisessa ovat myyjän epärealistinen hintapyyntö ja arvonmääritys. Tämän jälkeen tulevat haltuunoton vaikeudet ja päätöksentekokyky. Tieto ja asiantuntijoiden käyttö ovat onnistuneen omistajanvaihdoksen edellytys. Jos ostaja on nuori yrittäjä, yritykset yleensä kokevat selvän kasvupyrähdyksen.

Omistajanvaihdokset koskettavat yksittäisten luopuvien yrittäjien ja yrittäjäksi ryhtyvien lisäksi koko yhteiskuntaa. Omistajanvaihdokseen liittyviä sukupolvenvaihdoksia, yritysjärjestelyjä ja -kauppoja sekä muita liiketoiminnan siirtoja on toteutettu niin kauan kuin on ollut yritystoimintaa ja yrittäjiä. Omistajanvaihdosten edistämisen tärkeyttä onkin huomioitava yrittäjyysneuvonnassa ja yrittäjyyskoulutuksissa.

Kymenlaaksossa rahoituksen saatavuus on parantunut ja on valtakunnallisella tasolla. Tärkeimmäksi syyksi sille, etteivät yritykset ole hakeneet tai saaneet rahoitusta, mainitaan kireät vakuusvaatimukset.

Suomalaiset ovat säästäneet loppuvuoden aikana yhtä paljon sähköä, kuin sitä Venäjältä on aikaisemmin Suomeen tuotu. Säästö on merkittävä, ja 40 prosenttia pk-yrityksistä on tehnyt aktiivisia sähkönsäästötoimia.

Yrittäjät pitävät ensiarvoisen tärkeänä, että lopetamme julkisen velkaantumisen ja aloitamme julkisen talouden sopeuttaminen.

Yritystoiminnan jatkuvuuden ja työhyvinvoinnin kannalta meidän tulee voida alentaa yrittämisen ja työn verotusta. Veropolitiikan tulee olla ennakoivaa ja vakaata.

Johan Bardy

Kotkan Yrittäjät, puheenjohtaja

Kansanedustajaehdokas (r.)