Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perussuomalaiset erottautuvat jyrkästi muista

Perussuomalaiset ja heidän kannattajansa poikkeavat lähes kaikessa muista puolueista ja äänestäjistä. Esimerkki olkoon asenne presidentteihin Putin ja Trump. Kun muutama vuosi sitten kaikista suomalaisista Putiniin luotti seitsemän ja Trumpiin yhdeksän prosenttia, luvut olivat perussuomalaisilla hämmästyttävät 52 ja 44 prosenttia. Nyt kaikki luvut ovat pienemmät.

Jättiero johtuu PS-puolueen edustajien ja kannattajien arvomaailman samankaltaisuudesta Putinin ja Trumpin arvojen kanssa. Yhtäläisyyksiä ovat ainakin usko vahvaan johtajavaltaan, autoritaarisuuteen asti menevän yhteiskuntamallin ihannointi, arvokonservatismi, liberaalisuuden ja moniarvoisuuden vierastus sekä niihin liittyvä kirkko- ja kristinuskomielisyys.

Putinin ja Trumpin kiihkoiluun asti menevä uskontokorostus nostaa monessa perussuomalaisessa sympatiaa, ja kristillinen kehys yhdistää heidät PS-enemmistöön.

On mentävä kauas löytääkseen puolueen, joka oli eri linjoilla lähes kaikesta. PS:n edeltäjä SMP sitä muistutti ja kommunistit, mutta enemmistö-SKP:läiset ja SKDL-väki olivat Saarisen, Aleniuksen ja Kivistön aikana kompromissihakuisia. Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa olisi outoa, jos syntyisi enemmistöhallitus, jossa on PS.

Hannu Eklund, Kotka