Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mitä tehdä, kun kaikki maksaa?

Kaikki varmaan muistavat vuoden 2002, kun euro tuli tänne meillekin. Itse muistan käyttäneeni ensimmäisen kerran euroa ostaessani bussilippua.

Jo silloin hieman jännitin sitä, nolaanko itseni, osaanko antaa oikean summan? Ja jännitin turhaan. Kaipaako joku markka-aikaa? Niitä vanhoja kolikoita ja seteleitä. Tällä hetkellä kun tilanne on tämä, niin uskon niin.

Mikä tämä tilanne sitten on? Euron myötä kaikki on kallistunut, hinnat ovat jopa tuplaantuneet. Ja nyt tilanne on kai pahempi kuin koskaan. Itsekin olen katsonut välillä silmät pyöreinä kaupassa asioidessani, ja olen huomannut sen, että nyt katson aina hintaa ostaessani jotakin.

Ei voi muuta kuin päivitellä ja katsella niitä hintoja vieläkin tarkemmin. Myös eri tuotteiden merkit vaikuttavat hintaan. Jotkut varmaankin vaihtavat merkkiä tai ehkä turvautuvat tarjoustuotteisiin, ja kaupassa voi käydä kuhina.

Olemmeko tarpeeksi nopeita? Tarpeeksi vikkeliä, kun tuotteet ovat puoleen hintaan. Köyhä ihminen, joutuuko hän näkemään nälkää? Entä opiskelijat, turvaudutaanko sitten siihen makaroniin? Näin kun sanotaan. Se voi olla hyvinkin totta.

Niin, mitä tehdä kun kaikki maksaa? Onko "varaa" laittaa edes mitään säästöön vai meneekö kaikki siihen jokapäiväiseen elämiseen. Otatko lainoja, pikavippejä? Vuokra ja kaikki laskutkin kun pitää maksaa. Ei meistä kukaan halua kituutella, olla köyhyysrajan alapuolella. Kun täytyy, niin täytyy pärjätä.

Mutta oletko pian vaikka velkakierteessä? Siinä vaiheessa täytyy silmien avautua ja jättää kaikki ostamiset postimyynneistä ja muu. Totta kai ihminen tarvitsee ne kaikki "perustarpeet", kuten vaatteet, ruoka, hygieniatarvikkeet. Aina voi hakea tietenkin apua, avustusta. Moni pyyntö jää kuitenkin unohduksiin tulojesi ja varallisuutesi mukaan. Kun muka pitäisi pärjätä.

Ihmiset pelaavat paljon ja täyttävät lottokuponkeja äkkirikastumisen toivossa. Niin monta kun on ihmistä, niin paljon on myös eri pelejä. Jotkut jäävät koukkuun peleihin.

Me tavalliset tallaajat emme valitettavasti voi vaikuttaa hintoihin. Mutta tehkää se te "enemmän" viisaat. Te, joilla on vaikutusvaltaa.

Päivikki Puonti, Hamina