Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Liukkaus ei saa viedä voittoa liikkumisesta

Vaihteleva talvisää iskee elämään monilla tavoin. Lumi ja liukkaus rajoittavat monien päivittäistä liikkumista. Toisaalta lumentulo tietää isolle kansanjoukolle myös kasvavaa – joskus jopa turhan raskasta – hyötyliikuntaa, kun lumitöitä riittää.

Tutkimusten mukaan vain joka neljäs suomalainen harrastaa liikuntaa tarpeeksi. Suuri osa kokee vähäisestä liikkumisesta huonoa omaatuntoa, koska yleisesti tiedetään, että liikunta on tie parempaan elämänlaatuun.

Liukkaat tiet aiheuttavat haasteita liikkujalle. Nastakengät ja kävelysauvat ovat nykytalvina lähes välttämättömyys, jos aikoo pysyä pystyssä.

Liukastumisesta johtuva onnettomuus on aina turha onnettomuus. Varsinkin jos se johtuu puuttuvista apuvälineistä tai huonosta hiekoituksesta. Liukastumisonnettomuudet vievät kuitenkin ihmisiä hoitoon vähemmän kuin liikkumattomuus.

Kymenlaakson ikäjakaumassa vanhemmat ikäluokat korostuvat. Kun sääolot vaihtelevat, etenkin ikäihmiset arastelevat lähteä kodeistaan liikkeelle.

Miten yhteiskunnassamme vastataan liikkumattomuuden haasteisiin, kun liukkaus uhkaa vetää voiton? Vastaus voi löytyä yhteisöllisyydestä. Nyt voi olla vielä entistäkin tärkeämpää soittaa naapurin ovikelloa ja pyytää lenkille. Käsivarresta tukemalla voi helposti vähentää ikäihmisen kaatumisriskiä.

Nuoren ja nopealiikkeisen polvenkin kannattaa pitää ilmastonmuutoksen vaikutus mielessä. Jos nyt jumiudutaan liikkumattomuuteen, tietää se kasvua sosiaali- ja terveydenhuollon menoihin.

On laskettu, että työikäisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle vuosittain noin kolme miljardia euroa. Liikkumattomuus lisää riskiä useille kansantaudeille. Julkisessa keskustelussa unohdetaan kuitenkin usein yksilölle kaikkein merkityksellisin näkökulma: liikkumattomuus huonontaa elämänlaatua.