Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Satsaus nuoriin on vastaus Kotkan strategiaan

Kotkan nuorisotoimi saa yhden tavoitteensa päätökseen lähiviikkoina. Kaupungin skeittaajat saavat talvikaudella tarpeellisen skeittihallin entisen paloaseman tiloihin Jylpylle. Hallin 300 neliötä on hyödynnetty tarkasti skeittiramppeihin ja varsinaisen lajin käyttöön, lisäksi hallissa on kiitettävät oleskelutilat. Skeittaus on myös kohtaamista.

Entiselle paloasemalle rakentuu myös mopopaja, josta on kulkuyhteys skeittihalliin. Tilojen synergia toimii siis täydellisesti. Koska aukiolossa ja toiminnan ohjaamisessa on mukana niin Kotkan kaupunki kuin seurakunta, järjestely on toimiva etenkin työtekijöiden työpanoksen jakautumisen kannalta. Kolmas järjestelyihin satsaava on itse skeittaajat eli Kotka Skate ry.

Sijainnin vahvuus on siinä, ettei lähistöllä ole asutusta, joka mopojen äänistä häiriintyisi.

Nuorisotoimi on järjestelyssä toimitilahallinnon vuokralainen. Rahat siirtyvät siis kaupungin toisesta taskusta toiseen, mutta järjestely on taloudellisestikin parempi vaihtoehto kuin seisottaa tiloja tyhjinä.

Kotka 2030 -kaupunkistrategia nimeää oppivan ja yrittävän Kotkan pilareiksi muun muassa lapset ja nuoret. Koulutus ja sen kehittäminen ovat rakenteellinen pohja, mutta heti sen jälkeen tärkeimpänä on nuorison hyvinvointi.

Hyvinvointia tukevat lasten ja nuorten keskuudessa strategiaan kirjatut varhainen puuttuminen ja syrjäytymisen estäminen. Erilaiset harrastukset on vapaa-ajan toimintapohjaa, missä nimetyt tavoitteet ovat läsnä vaikka ilmentymä olisi niinkin arkinen kuin mopon rassaaminen.

Kun kaupungin lapset ja nuoret sekä lapsiperheet voivat hyvin ja kaikki tätä tukevat rakenteet pidetään kunnossa, muodostuu myös alueen kokonaiskuva vetovoimaiseksi. Kun tavoitellaan muuttajia ja tulevaisuuden tekijöitä, lapsista ja nuorista kannattaa aloittaa. Satsaus heidän infraansa on askelia kohti yhteisesti laadittua strategiaa.