Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Venäläisiä enemmän Espanjaan kuin Suomeen – Turistibussien määrä itärajalla on vähentynyt

Viime vuonna Vaalimaan rajanylityspaikalla rajan ylitti runsaat 850 000 henkilöä. Vuonna 2021 määrä oli noin 340 000 ja vuonna 2020 noin 630 000 henkilöä. Huippuvuosiin verrattuna venäläismatkailijoita tulee Suomeen selvästi vähemmän.

Venäläisturistien määrä Suomessa kasvoi joka vuosi ennen vuotta 2014, jolloin Krimin kriisi alkoi. Sen jälkeen tulivat koronasta aiheutuneet matkustusrajoitukset, sitten Ukrainan sodan vuoksi venäläisille asetetut matkustusrajoitteet. Viisumia voivat hakea vain ne Venäjän kansalaiset, joiden maahantuloon ei kohdistu rajoituksia.

Paitsi ettei Vaalimaalla näy turistibusseja takavuosien tapaan, venäläismatkailijoiden vähentyminen näkyy Kaakkois-Suomessa majoitus- ja matkailualalla.

Ennen koronaa Suomi oli yksi venäläisten suosituimmista matkakohteista ja myönsi eniten Schengen-viisumeita Venäjällä. Viime vuoden tammi–syyskuun tilastossa venäläisiä matkusti Suomea enemmän Espanjaan. Samoin kotimaan matkailu on lisääntynyt.

Venäjältä ei ole enää juurikaan tarjolla suoria lentoja Eurooppaan, joten Euroopan suosio matkakohteena on laskenut. Matkailijat suuntaavat eniten esimerkiksi Turkkiin, Arabiemiraatteihin ja Egyptiin. Näissä maissa hyökkäyssotaa Ukrainaan ei ole pidetty niin paheksuttavana, että venäläisten turismia olisi rajoitettu.

Venäläisten silmissä kiinnostus matkustaa Suomeen ei kuitenkaan näyttäisi tyystin romahtaneen. Kun koronarajoituksia viime kesänä lievennettiin, venäläismatkustajien määrä kääntyi nousuun. Sitä, kuinka paljon toivoa tämä antaa paikallisille majoittajille, ravintoloille, nähtävyyksille tai muille matkailijoiden käyttämille palveluille, on vaikea sanoa. Matkustajamäärissä ollaan kaukana siitä, mihin oltiin jo totuttu ja millä perusteella on tehty monia investointejakin. Asiantuntijoiden mukaan venäläisiin kohdistuvia rajoituksia tuskin ollaan purkamassa vielä pitkään aikaan.