Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | VR:n palvelut sopivat myös näkö- ja kuulovammaisille

Kymen Sanomissa julkaistiin torstaina 12.1. Saila Hoxhan mielipidekirjoitus VR:n taksipalvelusta Kouvolan ja Kotkan välillä. Kirjoittajan mukaan VR toimii eriarvoisesti mahdollistaessaan junalipun hinnalla taksimatkan matkustajille, jotka tarvitsevat liikkumiseensa pyörätuolia tai muuta apuvälinettä.

Liikennöimme Kouvola–Kotka-reittiä vanhalla Sm2-kalustolla, jossa pyörätuolilla matkustaminen ei ole mahdollista muun muassa kaluston lattian korkeuden vuoksi. Siksi tarjoamme esteetöntä matkustamista tarvitseville mahdollisuuden käyttää taksia Kouvola–Kotka-junayhteyden korvaajana.

Toisin kuin Hoxha kirjoittaa, ainoastaan liikuntaesteisyys tekee kyseisellä reitillä matkustamisen mahdottomaksi. Esimerkiksi kuulo- tai näkövammaiset voivat matkustaa Sm2-junissa sujuvasti.

VR:llä on parhaillaan käynnissä uuden, modernin ja matkustusmukavuudeltaan ensiluokkaisen lähijunakaluston hankinta. Hankittavat junat tulevat liikenteeseen keväästä 2026 alkaen ja korvaavat elinkaarensa päässä olevan, esteellisen Sm2-kaluston.

Muilla reiteillä kuin Kouvolan ja Kotkan välillä on yleensä tarjolla esteettömiä lähijunaliikenteen junavuoroja ja lisäksi kaukoliikenteen tarjontaa. Matkustajien on myös mahdollista tilata kaukoliikenteen juniin sekä matalalattiaisiin lähijuniin 36 tunnin ennakkotilauksella avustamispalvelu, jota tarjoamme 37 asemalla, myös Kouvolassa.

Anu Punola, VR:n lähiliikennejohtaja