Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | VR on laittanut Kotka–Kouvola-välin esteettömälle kuljetuspalvelulle linjauksen, joka asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan

Yle uutisoi 19.12.2022 Kotka–Kouvola-välin junamatkustamisen esteellisyydestä ja VR:n tälle välille tarjoamasta ainutlaatuisesta junamatkan korvaavasta esteettömästä kuljetuspalvelusta. Kyseinen palvelu tulee tilata vuorokautta aiemmin VR:n palvelunumerosta. VR myy asiakkaalle junalipun, ja asiakas matkustaa asemien välin VR:n tilaamalla esteettömällä taksilla junan sijaan.

VR on määritellyt palvelun saamisen ehdoksi, että asiakkaalla tulee olla apuväline, eli pyörätuoli tai rollaattori mukana matkalla. Tämä kategorinen linjaus ohittaa monet vamman tai sairauden takia esteetöntä ympäristöä tarvitsevat matkustajat ja sen myötä lisää eriarvoisuutta.

Junaan on vaikea nousta, sillä sinne on portaat. Siten junamatka voi olla monelle huonosti liikkuvalle mahdoton. Jos ajatellaan näkövammaisia, niin heidän on mahdotonta tietää milloin jäädä junan kyydistä, koska Kotka–Kouvola-välillä ei aina ole konduktööriä, eikä usein kuulutuksiakaan.

VR:n nyt tarjoama palvelu on erinomainen ratkaisu, kunnes nykyaikaiset junat saadaan käyttöön tälle välille, mutta palvelun tulee olla saatavilla kaikille sitä aidosti tarvitseville matkustajille. Kysyin tähän asiaan yhdenvertaisuusvaltuutetun kantaa. Sain vastauksen, että heidän näkemyksensä mukaan esteettömän taksipalvelun ei pitäisi olla apuvälinesidonnaista, vaan palvelun tulisi olla kaikkien vammaisten saatavilla yhdenvertaisuuslain mukaisesti. Näin ajattelen myös itse, sillä esteettömyys on keskeinen osa yhdenvertaista yhteiskuntaa.

Saila Hoxha (vas.), Kotka