Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Väkivallan monopoli kuuluu valtiolle

Modernin valtion määritelmään kuuluu väkivallan käytön yksinoikeus. Tämä merkitsee, että pakko- ja väkivaltaa saa käyttää vain viranomainen: poliisi, armeija, oikeuslaitos ja vankila.

Suomessa kansalaiset luottavat poliisiin, ja varusmiehille on tuttua virka-apuvalmius. Yksityisten ihmisten, yritysten tai muiden organisaatioiden väkivallan käyttö on kielletty. Jos valtiolta on kiistetty tai valtio on luovuttanut osan väkivallan monopolistaan, se ei enää ole suvereeni eli täysivaltainen.

Rinnakkaisia väkivaltajärjestelmiä ovat Pohjoismaihin pesiytyneet sharia-oikeudet, jotka käyttävät tuomiovaltaa viiteryhmissään. Äärimmäisen vaarallisia ovat huhut Kiinan ulkomaille perustamista "poliisilaitoksista". Huolestuttavia jo Suomessakin ovat huume- ja rikollisjengien harrastama reviirien valtaus ja aseellinen taistelu niistä.

Kauempana rikolliset pyrkivät kokonaan kiistämään valtion toimivallan ja estävät viranomaisten pääsynkin alueilleen. Eräissä maissa esiintyy "valkeita alueita", joiden tapahtumista viranomaisilla ei ole enää tietoakaan. Rikollisten valtaamilla fyysisillä tai sosiaalisilla alueilla vallitsevat heidän omat lakinsa ja rangaistuksensa. Valtiota ja lain suojaa ei siellä nautita.

Oikeusministeriön ja eduskunnan on syytä kriittisesti arvioida väkivallan käytön kaupallistumista ja siirtymistä yritysten haltuun Suomessa. Surulliset tapahtumat vartiointialalla osoittavat oikeus- ja jo terveyteen liittyvät ongelmat. Räikeä valtion suvereniteetin rikkominen on parkkisakkofirmojen toiminta, jossa vanhentuneen kauppalain äärimmäisen tulkinnan perusteella kansalaisten sakottaminen on muilutettu tuottavaksi liiketoiminnaksi. Rangaistusten määrääminen on tietämättömyydestä, voitontavoittelusta sekä ideologisista syistä todellisuudessa siirretty yritysten bisnekseksi.

Valtion toimivallan kaventaminen ja yhteiskunnan integraation järkkyminen liittyvät toisiinsa. Kulttuurinen monimuotoisuus, yhteisten arvojen alasajo ja yhteiskunnan nopea muutos luovat ongelmia, joihin on vastattu vartiointiliikkeiden toiminnan laajentamisella poliisitoimen, koulutus-, sosiaali- ja muun yhteiskuntapolitiikan sijaan. Nyt on korkea aika palauttaa hyvä järjestys laillisin keinoin.

Kansalaisten oikeusturvan vuoksi seuraavan hallituksen on valmisteltava lakiesitykset Suomen valtion suvereniteetin palauttamisesta ja väkivallan monopolin varmistamisesta. Tämän tulee sisältää parkkisakkobisneksen, rikollisjengien, uskonnollisten yhteisöjen tai vieraiden valtioiden harjoittaman rangaistusten jakelun ja väkivallan käytön välittömän lopettamisen. Jo yritys on ankarasti sanktioitava. Katuväkivaltaan ja häiriköintiin on kohdistettava riittävät ja niin ankarat toimenpiteet, ettei sitä tarvitse suitsia yksityisellä voimankäytöllä.

Kansalaiset ansaitsevat valtionsa.

Juhani Pekkola, Kotka