Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajan kolumni Energiatalkoot ovat kannattaneet – Sisulla on korvattu yhden ydinvoimalan sähköntuotanto

Energiatalkoot ovat yllättäneet kahdella tavalla. Vuosi on jo vaihtunut, ja sisukas talkoohenki on osoittanut ilahduttavasti voimansa. Suunniteltuja sähkökatkoksia sähkön säästämiseksi ei ole Kymenlaaksoon edelleenkään luvassa, vaikka pakkanen kiristyy. Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan suurin yksittäinen syy on se, että suomalaiset ovat säästäneet ahkerasti sähköä ennen vuoden vaihdetta. Viikonvaihteen kovillakaan pakkasilla ei ole tarvetta säännöstellä sähkön kulutusta alueellisilla katkoksilla.

Joulukuussa suomalaiset käyttivät sähköä kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Määrä vastaa Loviisan ydinvoimalan tuotantoa.

Luvut osoittavat, että jokaisen teot sähkön kulutuksen vähentämiseksi ratkaisevat osaltaan sen, miten talvesta selvitään.

Viesti on kannustava. Ajatus siitä, ettei arkisilla valinnoilla olisi merkitystä, on erheellinen. Luvut osoittavat, että jokaisen teot sähkön kulutuksen vähentämiseksi ratkaisevat osaltaan sen, miten talvesta selvitään. Tähän asti energiatalkoot ovat sujuneet kiitettävällä tavalla.

Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan kaikkeen ahkerimmin ovat säästäneet 60–69-vuotiaat, joista 80 prosenttia on ottanut konkreettisia keinoja käyttöön sähkön kulutuksen vähentämiseksi. Naisista 76 prosenttia ja miehistä 65 prosenttia on vähentänyt energian kulutustaan. Mitä puoluepolitiikkaan tulee, erityisen ahkeria säästäjiä ovat olleet kokoomuksen ja vihreiden kannattajat. Kyselyn perusteella sähköstä säästäminen on helpointa keskiluokkaisille kaupunkilaisille, jotka asuvat verrattain väljästi. Kaikille sähkön säästäminen ei ole helppoa tai mahdollista merkittävällä tavalla, vaikka motivaatiota olisikin.

Energiasäätä eli säätilan vaikutusta energian tuottamiseen ja kuluttamiseen seuraamalla on voinut myös yllättyä. Tuulivoimaa on saatu Suomeen nopeasti viime vuosina. Tuulivoiman kapasiteetti lisääntyy edelleen tänä vuonna ja kattaa jo leudolla säällä suuren osan Suomen sähkön tarpeesta. Kaukana ovat ajat, jolloin tuulivoimaa pidettiin marginaalisena pipertämisenä sähkön tuotannon näkökulmasta.

Sähkön hinnan voi ennakoida kipuavan korkealle erityisesti kovien pakkasten aikana. Leuto alkuvuosi, Olkiluoto 3:n koekäyttö ja maakaasun hintojen lasku ovat hillinneet pörssisähkön hintatasoa. Talkoohenkeä tarvitaan siis yhä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja.