Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tulevaisuudessa on paljon hallitsemattomia huolia

Minkälainen on ihmiskunnan tulevaisuus? Onko se hyvinvoiva, ihmisoikeuksia suosiva, ilman sotia ja tauditon?

Köyhyyden, sodan ja sairauksien aikakausi on alkanut jo vuosia sitten. Se koskee koko maailmaa ja murentaa aiemmin lähes kaiken inhimillisen ja pitkällä aikavälillä saavutetun maailman rauhan sekä hyvinvoinnin. Se jakaa maailman diktatuureihin ja demokratioihin. Rikkaisiin ja köyhiin. En ole ennustaja, mutta se voi olla myös kestävä jako tuleviin konflikteihin.

Vahvemmat pärjäävät paremmin, mutta eivät välty ilmansaasteilta ja kulkutaudeilta, eivätkä vihollisensa strategiselta vastatulelta.

llmastonmuutoksen vauhti kiihtyy paljon nopeammin kun on arvioitu. Sen näkee monista sään ääri-ilmiöistä. Viimeisimpänä Amerikassa älyttömät pakkaset ja äärimmäiset lumimyrskyt. Saattaa olla, että ilmastonmuutoksen aiheuttajia on muitakin kuin ihminen, nimittäin geologinen maapallon muutosprosessi.

Geoprosessi saa magneettiset navat siirtymään ja miljardien tonnien magmamassat liikkumaan maapallon kuoren alla. Vaikutukset saattavat olla ilmaston kannalta moninaisia. Muun muassa tulivuorien purkaukset, maanjäristykset, tsunamit ja magneettiset häiriöt.

Monet miljoonat ihmiset muistavat viime kesänä Euroopassa laajat helteet ja kuivuudet. Niistä johtuen suuria metsäpaloja oli pitkin Eurooppaa. Samaan aikaan Venäjä moukaroi ohjuksilla Ukrainaa ja tappoi tuhansittain ihmisiä. Myös Covid-virukset ovat edelleen keskuudessamme.

Energiakriisi vähentää ilmansaasteita, mutta päästörajoitusten vaikutukset ilmastoon eivät ole enää tehokkaita. Ihmiskunta on myöhässä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Muutos jatkuu kuin ”lumipalloteoriassa”, vaikka koko ihmiskunnan päästöt lopetettaisiin kokonaan. Päästörajoitusten vaikutukset voivat näkyä vasta satojen tai tuhansien vuosien kuluttua.

Ei niitä jo päästettyjä vahingollisia kaasuja saada poiskaan ilmakehästä. Suurin osa kaasuista ei laimene, vaan tiivistyy ominaispainojen mukaan ja kerrostuu ylempään ilmakehään. Niitä tulee valtavasti joka päivä lisää, esimerkiksi massiivisesta lentoliikenteestä tulevat hiilivedyt.

Ihmiskunnan elinmahdollisuudet kapenevat. Diktatuurit nostavat päätään, sotaa käydään ja vaarallisia tauteja liikkuu ympäri maailman. Tulevaisuudesta on paljon hallitsemattomia huolia. Osaan niistä pystyy vaikuttamaan ihminen!

Alpo Jäppinen

Kotka